20 mai 2024, 6:21

Propriul smartphone ar putea deveni instrumentul ideal pentru monitorizarea nivelului de oxigen din sânge oriunde, oricând

Monitorizarea la distanță a parametrilor vitali cu ajutorul dispozitivelor de ultimă generație, a ceasurilor și brățărilor fitness, și chiar a telefoanelor mobile, are potențialul de a depăși barierele fizice și aduce îngrijirea medicală cât mai aproape de pacient.

Oamenii de știință de la Universitatea din Washington și Universitatea din California, San Diego, au demonstrat faptul că telefoanele mobile pot fi capabile să monitorizeze nivelul de oxigen din sânge până la o saturație de 70%, cu o sensibilitate de 81% și o specificitate de 79%.

Tehnologia din spate implică dezvoltarea unui software bazat pe învățare automată și înregistrarea datelor cu ajutorul camerei și blițului telefonului, explică raportuldegarda.ro.

Există numeroase studii anterioare acestuia care au indicat capacitatea smartphone-urilor de a detecta nivelul de SpO2, însă fiecare au avut o serie de limitări. Fie nu au putut coborî până la valori ale saturației de oxigen de 70% (limită relevantă clinic, detectată de către pulsoximetrele obișnuite), fie datele obținute în urma măsurătorilor nu au fost validate într-un cadru clinic. Mai mult decât atât, anumite studii presupuneau utilizarea unor dispozitive extra precum filtre de culoare sau surse de lumină externe.

Articolul științific publicat în jurnalul npj Digital Medicine este primul astfel de studiu care presupune validarea clinică a monitorizării nivelului de oxigen din sânge cu ajutorul telefonului mobil și al unui software de învățare automată.

Monitorizarea propriu-zisă implică așezarea unui deget peste camera și blițul telefonului mobil. Lumina provenită din bliț este împrăștiată la nivelul degetului, în mod diferit, în funcție de țesutul traversat, fapt care va genera un nivel ridicat de zgomot.

Aici intervine componenta de învățare automată care filtrează datele și analizând intensitatea luminii identifică toate caracteristicile necesare unei măsurători cât mai precise.

Mai multe, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol