20 aprilie 2024, 5:59

Propunere: Părinții să fie cei care decid trecerea sau nu în online a unei clase

​Senatorul  Ștefan Pălărie, membru în comisia de învățământ, propune ca părinții să fie cei care decid dacă o clasă trece la învățământ online atunci când în localitate rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori.

Într-un text publicat pe Facebook, Ștefan Pălărie, senator USR,  critică drept „lipsită de logică epidemiologică” o măsură din ordinul comun privind funcționarea școlilor potrivit căreia o școală cu rata de vaccinare a personalului de sub 60% trece în online atunci când incidența cazurilor Covid-19 trece de 3 la mie.

În București, ar trebui ca 55-56 de școli să treacă cu forța în online

„Normele date de ordinul comun Ministerul Educației și Ministerul Sănătății – fac ca la rata de incidență comunitară de peste 3 la mie simultană cu rata de vaccinare mai mică de 60% a angajaților școlii să ducă automat la trecerea școlii în online. În București, de mâine ar trebui ca 55-56 de școli să treacă cu forța în online din cauza ratelor de vaccinare de până în 59.99%.

Dincolo de faptul că a fost și rămâne lipsită de logică epidemiologică această măsură pe care am mai criticat-o în trecut, mai avem o mare problemă: Ce se întâmplă peste 3 la mie? Din nou ordinul comun spune că doar la apariția unui caz în clasă, clasa trece în online. Dar problema majoră va fi în câteva zile faptul că vom sări de 6-la-mie în multe comunități. Acolo, părinții care au situații medicale complicate în familie vor ajunge să se roage să apară un caz în clasă pentru a se muta online, nemaiputând să suporte presiunea psihică a ratei uriașe de incidență din comunitate. Vor protesta violent.

O măsură mult mai logică și mult mai bună ar fi fost ca, la depășirea ratei de incidență de 6 la mie, printr-o decizie descentralizată, colectivul de părinți de la clasă să hotărască dacă trec în online cu toții sau rămân pe opțiunea cursurilor cu prezență fizică. De departe, o decizie descentralizată în aceste condiții va permite părinților să ia împreună cea mai bună decizie în funcție de situația medicală a familiilor, în funcție de prezența echipamentelor și a calității învățării online, în funcție de posibilitatea de a rămâne acasă pentru a supraveghea propriii copii sau nu.

Această decizie comunicată învățătorului sau dirigintelui ar putea să constituie un mod de lucru în care părinții să aibă cu adevărat posibilitatea de a lua cea mai bună decizie pentru copiii lor. În lipsa acestei prevederi, tensiunea din rândul părinților aflați în comunități cu rate uriașe de incidență se va sparge cu un zgomot asurzitor. Cel mai probabil luni sau marți săptămâna viitoare.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol