8 iunie 2022, 4:50

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu: ”Dumnezeu a ales să creeze ființe libere, capabile să se întoarcă împotriva lui”

Duminică, de la 10:30, un dialog cu siguranță captivant. Lucian Mîndruță l-a invitat la ”Ediția de dimineață”, la Digi24, pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu este omul care de mulți ani este interfața Bisericii Ortodoxe Române, fiind primul laic care devine purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, surprinzător, poate,  nu evită temele și întrebările dificile și nu te amăgește cu vorbe meșteșugite. Orice l-ai întreba, răspunde pe un ton echilibrat și niciodată în doi peri, dar știe să critice aspru și fără a rosti vorbe grele și pe ton ridicat. O face în legătură cu oroarea războiului din Ucraina, de exemplu.

A ajuns în 2009 pe postul de consilier patriarhal, ca director al editurilor Patriarhiei. Apoi, a început o colaborare cu Trinitas TV unde, din 2012, a fost realizatorul unei emisiuni de dialog cultural.

Om rafinat și vertical, deopotrivă elegant și ferm, Vasile Bănescu vorbește despre firescul sentiment al neîncrederii în puterea credinței, în fața durerii, de exemplu. ”De ce Dumnezeu îngăduie atâta suferință?”, l-a întrebat Lucian Mândruță pe interlocutorul său.

”De ce mi se întâmplă asta? De ce sufăr? De ce eu?” sunt întrebări firești, puse, nu o dată, de fiecare dintre noi.

”Există suferință, enorm de multă suferință în lume, petru că există liberte. Nicio lacrimă de copil nu poate cântări mai puțin decât cel mai mare bine din lume.  Nu Dumnezeu este responsabil de atrocitățile pe care le comite un gardian dezumanizat, un om capabil să calce în picioare un alt om sau să violeze. Acum, recent, s-a întâmplat nu departe de România, cu fete nevinovate, în Ucraina. Așadar, Dumnezeu nu trebuie coborât până la nivelul acesta, atât de josnic și abject la care poate coborî omul. Există suferință, enorm de multă suferință în lume, pentru că există liberte. Ea apare în starea de libertate, pentru că dacă e autentică, libertatea presupune inclusiv întoarcerea cu spatele la Creator și revolta împotriva Lui. Una din marile taine este aceasta: Dumnezeu a ales să creeze ființe libere, capabile să se întoarcă împotriva lui însuși. Aceasta este starea de libertate”, explică Vasile Bănescu în emisiunea de la Digi24.

Moscova folosește creștinismul pe post de armă împotriva libertăților cetățenilor ruși. Duminica aceasta la Ediția de Dimineață, invitatul lui Lucian Mîndruță va explica ce se află în spatele ideologiei politico-religioase pe care Biserica Ortodoxă Rusă o aplică. Mai mult decât atât, cei doi iau în discuție inclusiv atitudinea șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, în legătură cu războiul din Ucraina.

Patriarhul Kirill a devenit unul dintre principalii susţinători ai agresiunii militare împotriva Ucrainei, motiv pentru care Comisia Europeană propune includerea sa pe lista personalităților sancționate de Uniunea Europeană.

Aflați opinia Bisericii noastre despre toate acestea, dar și povestea omului Vasile Bănescu, laicul care este purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, al cărui bunic a cunoscut oroarea închisorii în anii comunismului, dar nu a renunțat la credință.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol