Ce urmează? Până unde va merge Putin, care se vede încolțit și care a făcut, în mod cert, cea mai mare greșeală a carierei sale declanșând acest război. Îi dăm cuvântul Istoricului Mădălin Hodor, cercetător la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS)…
Întrebarea nu este „dacă”, ci „cat de departe” va merge Vladimir Putin.
Este tot mai evident că razboiul din Ucraina se îndreapta spre o înfrângere pentru Putin. Dincolo de distrugerea sistematică a orașelor și masacrarea populației civile, armata rusă nu a obținut atingerea vreunuia dintre obiectivele propuse. Ce înseamnă asta?
Vladimir Putin nu poate da înapoi în acest moment. Nici nu vrea sa negocieze. Ambele variante ar însemna recunoașterea înfrângerii. Și nu este doar problema imaginii lui internaționale. Puterea lui în Kremlin ar fi deschisă unei lovituri a cercului de apropiați, iar popularitatea in randul rușilor ar scădea dramatic. Sa nu uitam că pentru ei Putin este omul care în mai bine de 20 de ani a câștigat de fiecare data. Nu contează că victoriile au fost niste băi de sânge nevinovat (războiul din Cecenia, Teatrul din Moscova, Beslan) sau au dus la consecinte grave (Crimeea). Pentru ruși (și chiar pentru admiratorii lui din alte părți) Putin și-a creat aceasta imagine de învingător. El câștiga întotdeauna. Nu va da înapoi.
Rămâne ipoteza din ce in ce mai plauzibilă a escaladării. Aici exista o gama larga de posibilitati: atac asupra liniilor de aprovizionare ale ucrainenilor (adică asupra NATO), atac chimic in Ucraina, atac nuclear limitat.
Deși poate multi se vor alarma , cred că nici una dintre variante nu trebuie exclusă.
Vladimir Putin deține în acest moment puterea supremă de a decide, nu are nici o opoziție sau cenzură in jurul lui și este din ce in ce mai frustrant și încolțit după ce a făcut cea mai mare greșeală din viața lui.
Este un dictator clasic pe ultima sută de metri. Și acestea sunt cele mai periculoase momente pentru umanitate.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol