6 mai 2024, 18:22

Rachetele rusești și resturile spațiale ar putea amenința sateliții

Într-o întâlnire de curând, Comisia pentru Serviciile Armate a Senatului SUA a discutat despre resturile spațiale, alături de situația din Rusia, războiul nuclear și amânarea unui test de rachete balistice intercontinentale. Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, siguranța sateliților și vulnerabilitatea acestora la atacurile de la sol devin subiecte de discuție privind securitatea națională.

A devenit mai greu de determinat dacă transmisiile sateliților eșuează, deoarece rușii bruiază semnalele de comunicații către și de la sateliți sau pentru că resturile sunt în cale.

La audierea comisiei din Senat, liderul Comandamentului Spațial al SUA, generalul James Dickinson, a numit sistemele spațiale comerciale „o componentă esențială a infrastructurii critice americane și vitală pentru securitatea națională”. El crede că evenimentele recente din Ucraina demonstrează modul în care operațiunile spațiale comerciale pot furniza servicii cruciale, cum ar fi serviciul de Internet prin satelit. Întreprinderile americane dețin astăzi pe orbită majoritatea celor aproximativ 5.000 de sateliți operaționali, iar imaginile satelitare de la Planet Labs și Maxar au permis lumii să vadă semne de război în Ucraina.

Dacă unii sateliți de comunicații devin ținte de război și sunt distruși, inelul de gunoi spațial va crește mult în jurul Terrei. De asemenea, poate zăbovi ani de zile: în noiembrie anul trecut, Stația Spațială Internațională a trebuit să evite resturile create de testul de arme anti-satelit (ASAT) al Chinei din 2007.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a acuzat Rusia că pune în pericol cosmonauții. Ca răspuns, un purtător de cuvânt al armatei ruse a numit SUA „ipocrite”. Purtătorul de cuvânt a reiterat acuzațiile făcute anterior de agenția de presă de stat rusă RIA Novosti, susținând că testele vehiculelor orbitale Boeing X-37B ale Forțelor Aeriene ale SUA au fost un precursor al planurilor de a lansa vehicule orbitale cu focoase nucleare atașate până în 2025.

În absența unei operațiuni de curățare la scară largă, orbita joasă a Pământului devine din ce în ce mai aglomerată. Anul trecut, un satelit al Agenției Spațiale Europene și stația spațială chineză au efectuat manevre evazive pentru a evita ciocnirea cu sateliții Starlink. Chiar dacă companii precum LeoLabs încearcă să identifice obiecte mici în spațiu, China, Rusia și SUA ar trebui să lucreze împreună pentru a elimina unele dintre cele mai mari bucăți de resturi spațiale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol