27 ianuarie 2021, 3:38

Rămășițele unor oameni arși pe rug găsite pe un șantier din Timișoara

Arheologii s-au întors pe șantierul viitoarei centuri de a sud a Timișoarei și printre mai multe descoperiri au rămas impresionați de găsirea unui cimitir de incinerație. Acesta ar fi cel mai mare din zona Banatului și se crede că datează încă din epoca neolitică. În aceasta au fost de asemenea descoperite nenumărate morminte, vase de ceramică și bijuterii.

Conform celor de la Stirileprotv.ro, pe acest șantier au fost găsite sute de urne în care se găsesc rămășițele celor arși pe rug. Aceste vase erau îngropate din ce se poate observa în prezent împreună cu mai ulte obiecte ce le aparțineau morților, dar și vase pline cu băutură și mâncare.

Avem vase depuse alături de urnă, o strachină, o ceaşcă, un vas borcan şi încă o cească. Standardul pare să fie cam acelaşi, cu urna şi fragmente dintr-un vas. În această zonă vedem o urnă în poziţia iniţiala şi alături erau aşezate vasele care puteau fi umplute cu mâncare sau băutură. Într-un alt vas am găsit şi oase de animal şi presupune că vasul respectiv fusese depusă şi o bucată de carne”, a precizat Gabriel Bălan, arheolog la Muzeul Unirii din Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe de presă, conform sursei citate anterior.

Acest cimitir este văzut în prezent drept cel mai mare din epoca neolitică descoperit până în zilele noastre din zona Banatului. Epoca este foarte importantă întrucât asta-l face deosebit, să nu uităm că în urmă cu ceva timp a mai fost descoperit un alt sit pe traseul centurii însă acela se pare că provenea din epoca medievală.

Sursă foto: Stirileprotv.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.