23 octombrie 2021, 23:43

RAPORT. 6 țări din 10 au luat măsuri îngrijorătoare pentru democrație pentru a opri coronavirusul

Confruntate cu o situație excepțională, impusă de pandemia de coronavirus, autoritățile statelor lumii au reacționat cum au găsit de cuviință pentru a pune stavilă agentului patogen. Unele au exagerat, altele au întârziat cu găsirea unui răspuns rapid în fața pericolului. O organizație neguvernamentală, International IDEA, s-a gândit să facă o analiză a acestui tip de răspuns. Și a dat publicității un raport.

Cifrele raportului

Potrivit acestuia, peste 60% dintre ţările din întreaga lume au luat măsuri problematice la nivelul drepturilor omului sau al standardelor democratice pentru a limita răspândirea noului coronavirus, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Studiul, care analizează cvasitotalitatea ţărilor lumii, indică faptul că – în contextul pandemiei de COVID-19 – 61% dintre acestea au luat cel puţin măsuri considerate ”ilegale, disproporţionate, fără limită de timp sau nenecesare” în cel puţin un domeniu legat de libertăţile democratice.

Cum stau democrațiile lumii

Pentru regimurile considerate democratice, proporţia este de 43%, în timp ce pentru regimurile autoritare ea ajunge la 90%, conform ONG-ului cu sediul la Stockholm şi specializat în analizarea situaţiei democraţiei în lume.

Dacă în cazul regimurilor autoritare concluziile studiului erau previzibile, ”ceea ce este mai surprinzător este că atât de multe democraţii au luat măsuri care sunt problematice”, a declarat pentru AFP secretarul general al International IDEA, Kevin Casas-Zamora, notează Le Figaro.

India se află în fruntea clasamentului mondial stabilit de raportul ONG-ului, cu măsuri considerate îngrijorătoare în nouă dintre cele 22 de domenii analizate (libertatea de circulaţie, libertatea de exprimare, libertatea presei etc.), în faţa Algeriei şi a Bangladeshului (opt măsuri îngrijorătoare). Urmează China, Egipt, Malayezia şi Cuba.

Prima țară europeană din clasament este…

Rusia este prima ţară europeană în acest clasament, cu şase domenii care provoacă îngrijorare, la fel ca Arabia Saudită, Myanmar, Iordania, Sri Lanka şi Zimbabwe.

În Uniunea Europeană, sunt citate cinci ţări: Bulgaria (trei domenii), Ungaria (două domenii), Polonia, Slovacia şi Slovenia (un domeniu).

Cele mai frecvente motive de îngrijorare

Restricţiile pentru libertatea presei în numele luptei contra dezinformării, folosirea excesivă a forţei (desfăşurarea de militari pentru aplicarea regulilor etc.) şi corupţia în contractele de aprovizionare în condiţii de urgenţă sanitară se află printre cele mai frecvente motive de îngrijorare, a explicat Casas-Zamora.

Pe de altă parte, studiul salută măsurile luate de unele ţări simultan cu respectarea regulilor democratice: Islanda, Finlanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, Taiwan, Uruguay, Cipru, Japonia, Senegal şi Sierra Leone.

Nu apare România în acest ”peisaj”. Poate nu au fost suficiente date, poate nu a fost de interes sau poate nu au fost motive de îngrijorare.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.