3 mai 2024, 2:01

Raport ONU: 25% din populația planetei crede că este justificat ca un bărbat să-și bată soția

Egalitatea de gen (egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați) reprezintă una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, consacrată și în documentele internaționale specifice și constituie baza unui principiu fundamental al drepturilor omului. În România, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) reprezintă expresia preocupării instituționale a statului român pentru promovarea principiilor și valorilor în domeniu.

Raportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care reflectă cele mai recente date din World Values ​​Survey, arată că jumătate din populația lumii crede că bărbații sunt lideri politici mai buni decât femeile, iar peste 40% cred că bărbații sunt conducători de afaceri mai buni decât femeile. 25% cred că este justificat ca un bărbat să-și bată soția.

Autorii raportului susțin că normele sociale părtinitoare de gen reprezintă o barieră majoră în atingerea egalității de gen, adăugând că subevaluarea capacităților și drepturilor femeilor în societate constrânge alegerile și oportunitățile femeilor.

Discriminările au fost demonstrate în regiuni, venituri, nivel de dezvoltare și culturi. Studiul reflectă opiniile din 80 de țări și teritorii și acoperă 85% din populația globală. Iar experții au constat că Indicele Global al Inegalității de Gen (GII) este la nivelul din 2019. Acest lucru înseamnă că lumea nu este pe cale să atingă egalitatea de gen până în 2030, notează raportul, citat CNN.

Prejudecățile se manifestă în numeroase moduri, cum ar fi subreprezentarea femeilor în posturi de conducere. Pe piața muncii, femeile ocupă mai puțin de o treime din pozițiile manageriale, în timp ce tabloul rămâne sumbru la cel mai înalt nivel de conducere: ponderea femeilor ca șef de stat sau șef de guvern a rămas în jur de 10% din 1995, se arată în raport.

Acest decalaj nu reflectă nivelurile de educație. În cele 59 de țări în care femeile sunt acum mai educate decât bărbații, diferența medie de venit între femei și bărbați rămâne de 39% în favoarea bărbaților.

O reacție globală împotriva drepturilor femeilor și consecințele de amploare ale pandemiei de Covid-19 au agravat problema, notează raportul.

„Normele sociale care aduc atingere drepturilor femeilor sunt, de asemenea, în detrimentul societății în general, limitând extinderea dezvoltării umane. De fapt, lipsa de progres în ceea ce privește normele sociale de gen se manifestă în contextul unei crize de dezvoltare umană: Indicele Dezvoltării Umane (IDU) global a scăzut în 2020 pentru prima dată. Și din nou, în anul următor”, a transmis printr-un comunicat Pedro Conceição, șeful Departamentului Uman al PNUD.

„Toată lumea are de câștigat din asigurarea libertății și drepturilor femeilor”, a adăugat Pedro Conceição.

Experții ONU susțin că, totuși, schimbarea este posibilă. Autorii raportului oferă exemple de politici privind concediul parental, care modifică percepțiile cu privire la responsabilitățile de îngrijire, și reformele pieței muncii care duc la o schimbare a convingerilor cu privire la femeile la locul de muncă.

Guvernele au un rol crucial în schimbarea normelor sociale de gen, notează autorii. „Un bun start este recunoașterea valorii economice a muncii de îngrijire neremunerată. Aceasta poate fi o modalitate foarte eficientă de a contesta normele de gen în ceea ce privește modul în care este privită munca de îngrijire”, a spus Raquel Lagunas, directorul echipei de gen a PNUD.

„În țările cu cele mai înalte niveluri de părtinire de gen împotriva femeilor se estimează că femeile petrec de peste șase ori mai mult timp decât bărbații în muncă de îngrijire neremunerată”, a adăugat Lagunas.

Progresul în ceea ce privește egalitatea de gen „dispare în fața ochilor noștri”, a avertizat secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, în martie, adăugând că egalitatea de gen este „la 300 de ani”, conform celor mai recente estimări ale organizației ONU dedicate egalității de gen.

Guterres a citat ratele ridicate de mortalitate maternă, fetele forțate să se căsătorească timpuriu și fetele răpite și agresate pentru că merg la școală ca dovadă că speranța de a obține egalitatea de gen „devine din ce în ce mai îndepărtată”.

„Drepturile femeilor sunt abuzate, amenințate și încălcate în întreaga lume”, a spus Guterres, menționând în special câteva țări, inclusiv Afganistan, unde a spus că „femeile și fetele au fost șterse din viața publică”. Guterres a mai zis că „în multe locuri, drepturile sexuale și reproductive ale femeilor sunt anulate”.

În iunie anul trecut, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat Roe v. Wade, lăsând dreptul la avort la latitudinea statelor individuale. Cu un an înainte, în Polonia aproape că s-a pus capăt tuturor avorturilor, odată cu interzicerea avorturilor din cauza defectelor fetale, anunță TVR.

Pentru a atinge egalitatea de gen, Guterres a cerut acțiuni „colective” și „urgente”, de la creșterea educației, veniturilor și ocupării forței de muncă pentru femei și fete, în special în țările în curs de dezvoltare, până la promovarea participării femeilor și fetelor la știință și tehnologie.

Secole de patriarhat, discriminare și stereotipuri dăunătoare au creat un decalaj uriaș de gen în știință și tehnologie”, a spus Guterres. „Să fim clari: cadrele globale nu funcționează pentru femeile și fetele din lume. Trebuie să se schimbe”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol