Rebelii yemeniți Houthi au avariat patru cabluri de comunicații subacvatice în strâmtoarea Bab el-Mandeb. Cablurile respective sunt o infrastructură globală critică care facilitează conexiunile la internet între părți ale Asiei și părți ale Europei, relatează publicația economică israeliană Globes.
Potrivit informațiilor obținute de Globes, atacurile în Marea Roșie ale rebelilor Houthi din mișcarea Ansar Allah au avariat patru cabluri subacvatice dintre Jessah, în Arabia Saudită și Djibouti, Africa de Est. Atacurile au provocat serioase întreruperi ale comunicațiilor Internet între Europa și Asia, cu cele mai mari probleme înregistrate în țările din zona Golfului și în India.
Potrivit experților consultați de Globes, avariile nu sunt critice, pentru că sunt încă în funcțiune alte cabluri. Însă Globes scrie că va fi nevoie de cel puțin două luni pentru a reface cablurile avariate.
De la izbucnirea războiului din Gaza, grupul rebel yemenit Houthi, susținut de Iran, a lansat zeci de atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roșie. Mai multe firme majore de transport maritim au suspendat traversările în zonă. Cine sunt Houthi și de ce se implică în război?
Mișcarea Houthi a apărut în nordul Yemenului – țară din Peninsula Arabică, unde majoritatea locuitorilor aparțin unei secte din interiorul islamului șiit, Zaidi.
Mișcarea a apărut în anii ’80 ca reacție a promovării de către guvernele saudit și yemenit a islamul sunnit, rival celui șiit. În prezent, se estimează că grupul are aproximativ 20.000 de luptători și controlează cea mai mare parte a vestului țării și coasta Mării Roșii.
Rebelii Houthi și-au construit ideologia în jurul opoziției față de Israel și Statele Unite și se consideră parte a „axei de rezistență” conduse de Iran, împreună cu Hamas în Fâșia Gaza și Hezbollah în Liban.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol