19 iunie 2022, 10:53

RECENSĂMÂNT 2022. Circa 1,5 milioane de români au completat chestionarul online

Aproximativ 1,5 milioane de chestionare au fost finalizate în primele două săptămâni de la lansarea recensământului populaţiei şi locuinţelor, a anunţat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

„La două săptămâni, avem peste 1,8 milioane de formulare de preînscriere. Există interes foarte mare la nivelul mai multor judeţe: aş începe cu Bucureştiul, chiar dacă, raportat la populaţie, ponderea este mai mică, avem aproape 160.000 de chestionare finalizate. Urmează Braşovul, o surpriză foarte plăcută. Este o evoluţie favorabilă şi eu sper să avem o rată cât mai mare de auto-recenzare”, a afirmat Tudorel Andrei.

Preşedintele INS a explicat că rata de invalidare a chestionarelor completate a fost de 10% până în prezent. Este o pondere relativ mică a CNP-urilor duble – aproximativ 2% din chestionare. Per total, rata de invalidare este în jur de 10%. Este o rată acceptabilă, ţinând seama de amploarea mare a unei asemenea cercetări.

Preşedintele INS a amintit că acordarea zilei libere pentru persoanele care participă la recensământ depinde de validarea de către sistem a datelor introduse.

„Nu înseamnă că ziua liberă respectivă se acordă dacă s-a completat formularul într-o foarte mică măsură şi nu este validat de sistem. Există o procedură foarte clară: la şapte zile după încărcarea chestionarului, persoana va intra în sistem şi va recupera dovada că s-a autorecenzat. În situaţia în care chestionarul nu a fost validat, persoana va trebui să reia procesul. Sau, dacă nu doreşte recenzarea online, va fi vizitat începând cu jumătatea lunii mai”, a precizat Tudorel Andrei.

Prima etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor, cea de preluare a datelor din surse administrative, a început pe 1 februarie, iar cea de-a doua, care constă în autorecenzare, se desfăşoară în perioada 14 martie – 15 mai. Cea de-a treia etapă constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în cadrul cărora datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic. Această etapă se va desfăşura între 16 mai – 17 iulie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol