23 martie 2024, 15:18

Recomandările Comisiei Europene pentru reluarea în siguranță a călătoriilor și repornirea turismului

Comisia Europeană a prezentat un pachet de orientări şi recomandări pentru a ajuta statele membre să elimine treptat restricţiile de călătorie, impuse de pandemia de COVID-19.

Recomandările sunt necesare pentru a permite întreprinderilor din domeniul turismului să îşi reia activitatea, respectând în acelaşi timp noile norme sanitare.

Pachet

Pachetul “Turism şi transport” al Comisiei Europene include, între altele: o strategie globală de redresare în 2020 şi în perioada ulterioară; o abordare comună a restabilirii libertăţii de mişcare şi a eliminării restricţiilor la frontierele interne ale UE, în mod treptat şi coordonat și o recomandare care urmăreşte să facă din voucherele de călătorie o alternativă atractivă la rambursarea în numerar.

Comisia intenţionează să sprijine firmele din domeniul turismului prin asigurarea de lichidităţi destinate în special IMM-urilor, salvarea de locuri de muncă cu un ajutor financiar de până la 100 de miliarde de euro din cadrul programului SURE.

Turismul, vital pentru piața unică

„Turismul este vital pentru piața unică și pentru cele patru libertăți ale acesteia, având o contribuție esențială la modul de viață economic, social și cultural al UE. El a fost afectat profund de măsurile necesare pentru a combate răspândirea COVID-19. Pe măsură ce statele membre ridică treptat măsurile restrictive, construim bazele pentru relansarea ecosistemului turistic și a pieței unice într-o manieră sigură și adecvată care să împiedice reapariția virusului în interiorul UE, menținându-ne totodată stilul de viață”, a declarat vice-președintele pentru promovarea stilului european de viață, Margaritis Schinas.

Ecosistem turistic activ

Europa dispune de un ecosistem turistic foarte activ. Călătoriile, transportul, cazarea, alimentația, recreerea sau cultura contribuie la aproape 10 % din PIB-ul UE și constituie o sursă esențială de locuri de muncă și de venituri în numeroase regiuni europene.

267 de milioane de europeni (62 % din populație) fac cel puțin o călătorie privată de agrement pe an, iar 78 % dintre europeni își petrec vacanțele în țara lor de origine sau în altă țară din UE.

Lovit în plex de pandemie

Ecosistemul turistic a fost, de asemenea, unul dintre cele mai afectate de restricțiile severe impuse circulației și călătoriilor în urma pandemiei de COVID-19.

Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) prevede o reducere cu 20-30 % a numărului de sosiri internaționale, ceea ce înseamnă pierderi între 280 și 420 de miliarde EUR pentru industria călătoriilor în întreaga lume.

În Europa, vara este un anotimp crucial pentru industrie, aducând, în medie, încasări de 150 de miliarde EUR pentru sectorul turismului european și 360 de milioane de turiști.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol