7 iunie 2020, 13:40

Recorduri în premieră pentru România, locul I la producția de porumb în UE

În acest an, România a asigurat 27,8% din pro­duc­ţia totală de porumb din Uniu­nea Europeană, aproape o treime, după ce în 2018 a avut cea mai mare producţie de porumb din istoria ţării, de 18,9 mil. tone. Din acest motiv, România a obţinut, anul acesta, locul I în UE, potrivit datelor de la Eurostat, iar recolta totală de cerea­le în 2018 a fost de peste 31,8 mil. tone.

Astfel că, în 2018, cel mai mare producător local pe întreaga suprafață cultivată a fost Agricost (ferma In­sula Mare a Brăilei),  cea mai mare fermă de cereale şi oleaginoase din România. Potrivit Ministerului Agriculturii, această firmă este deținută de arabii de la Al Dahra și exploatează peste 56.000 de hectare de teren arabil.

După Agricost, următoarele poziţii în to­pul celor mai mari producători de porumb în 2018 sunt ocupate de companiile Comcereal şi Trans­avia, ambele cu capital românesc. Com­ce­­­real Vaslui (CCEV) este una dintre principalele firme ale grupului Racova.

Atipic, pe locul trei s-a situat grupul Trans­avia, cel mai mare business din industria cărnii de pui de pe plan local, deţinut de antre­pre­­norul Ioan Popa.

„Anul trecut a fost foarte bun pentru producţia de porumb, dar noi producem cereale pentru consumul propriu. Activitatea de bază rămâne creşterea puilor“, a spus Ioan Popa, pre­şe­dintele grupului Transavia, pentru Ziarul Financiar.

În campania 2018, APIA a autorizat plata unui avans de 1,66 mld. euro pentru fermieri, po­tri­vit datelor de la Ministerul Agriculturii.

Al patrulea cel mai mare beneficiar de sub­ven­ţie din 2018 pentru suprafaţa de porumb cul­ti­­vată a fost Oltyre, companie care se ocupă de cul­tivarea cerealelor, controlată de Mihai Anghel. Oltyre a încheiat 2017 cu venituri de 130 mil. lei, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

Compania AgroChirnogi din Călăraşi, deţi­nută de omul de afaceri libanez El Khalil, s-a situat pe locul cinci în topul subvenţiilor atrase după suprafaţă de porumb cultivată.

Pe locul şase se află JD Agro Cocora, com­pa­nie care are ca obiect principal de activitate culti­varea cerealelor şi face parte din grupul Romania Farm Invest A/S, controlat de danezul Erik Jantzen.

Pe locul şapte şi locul opt s-au situat com­pa­niile Agricola San Giorgio, detinută de fa­milia Conti din Italia, respectiv compania te­leor­­măneană Agrinatura, cu acţionariat britanic.

În top zece producători de porumb după suprafaţa cultivată, doar patru producători au acţionariat 100% românesc, ceilalţi şase având acţionariat majoritar sau total străin.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.