14 iulie 2024, 20:59

Temperaturile globale mereu în creștere în ultimii ani le permit acum fermierilor germani să cultive măslini

Din cauza creșterii temperaturilor globale, primii agricultori amatori din Germania au început să cultive livezi de măslini, care sunt pe cale să devină profitabile în viitor, relatează Frankfurter Rundschau.

„Acum este cu siguranță fezabil să cultivi măslini în Germania datorită condițiilor climatice”, a declarat expertul Efthimios Christakis pentru ziar, adăugând că nicio fermă nu a îndrăznit încă să înceapă producția profesională.

„Unele soiuri spaniole și grecești – precum și un soi italian de măsline din zona Lacului Garda – sunt bine adaptate pentru cultivarea în Germania.” El a spus că producția profitabilă ar necesita mii de copaci, în timp ce cea mai mare livadă de măslini din Germania, situată lângă Köln, are doar aproximativ 250 de copaci.

Start-up-ul austriac Agro Rebels, care promovează ideea de a folosi creșterea temperaturilor ca o oportunitate pentru fermieri, susține că schimbările climatice „nu pot fi inversate, iar agricultura trebuie să reacționeze.

Start-up-ul spune că cultivarea măslinilor ar putea deveni „foarte curând” viabilă economic în „noile” zone sub-mediteraneene din centrul Germaniei și Austria și a publicat deja un manual pentru cultivarea măslinilor în Europa Centrală. Însă Christakis a declarat că producția profesională ar necesita mulți ani de pregătire, având în vedere că măslinii au nevoie de 10 până la 15 ani pentru a produce recolte rezonabile.

Prețurile uleiului de măsline au crescut și calitatea acestuia s-a deteriorat, deoarece mulți măslini din regiunea mediteraneană, zona tradițională de cultivare a lor, au suferit din cauza căldurii extreme, a lipsei de apă și dăunătorilor în ultimele două veri.

Producția în UE a scăzut cu aproximativ 40% în sezonul 2022/23. Asociația Germană a Fermierilor (DBV) a declarat că Germania trebuie să se adapteze la schimbările climatice prin cultivarea unor soiuri de culturi mai rezistente, deoarece tiparele meteorologice în schimbare afectează recoltele tradiționale.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol