14 iunie 2024, 2:53

Recorduri și îngrijorări privind starea climei în anul 2024

Anul 2024 a debutat cu temperaturi globale excepționale, influențate semnificativ de fenomenul El Niño. Primele trei luni ale anului au fost cele mai calde înregistrate vreodată, cu temperaturi cu 1,6°C peste nivelurile preindustriale.

Această încălzire accelerată a afectat diverse regiuni ale lumii, inclusiv oceanele și continentele, și se estimează că 2024 va fi unul dintre cei mai calzi ani din istorie.

În luna mai 2024, temperatura medie a aerului de suprafață a fost cu 0,65°C peste media intervalului 1991-2020, marcând a 12-a lună consecutivă de temperaturi record. El Niño a contribuit semnificativ la aceste temperaturi record, fiind caracterizat de încălzirea anormală a apelor Pacificului de Est.

Datele provenite de la cinci grupuri de cercetare climatologică confirmă aceste recorduri, utilizând modele climatice pentru a analiza și prezice evoluția temperaturilor globale.

Impactul temperaturilor record a fost resimțit în diverse regiuni ale lumii, inclusiv în Atlanticul tropical, Pacificul de Vest, America de Sud, Africa Centrală, Marea Mediterană și Oceanul Indian.

Prognozele sugerează că, chiar dacă El Niño ar putea fi înlocuit de La Niña în a doua jumătate a anului, 2024 va rămâne unul dintre cei mai calzi ani din istorie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol