15 iulie 2024, 23:14

Refugiații ucraineni sunt de patru ori mai afectați de simptomele tulburărilor mintale 

Cehia, care are o populație de zece milioane de locuitori și a primit peste 400 de mii de refugiați veniți din Ucraina.

Un nou studiu „Vocea ucrainenilor în Cehia”, creat de PAQ Research, Institutul Național de Sănătate Mintală și Institutul de Sociologie al Academiei de Științe a Republicii Cehe, a descris simptomele tulburărilor mintale identificate în rândul refugiaților.

45% dintre aceștia suferă de diverse simptome, ceea ce reprezintă o frecvență de patru ori mai mare comparativ cu majoritatea cehă, scrie Zdravotnický deník din Republica Cehă.

„Simptomele depresiei includ somnul deficitar, o percepție nefavorabilă asupra propriei persoane, sentimentul de deznădejde sau oboseala. O parte dintre aceste simptome sunt, de obicei, asociate cu reacția la traumă”, spun autorii.

Simptomele anxietății, cum sunt nervozitatea, neliniștea, îngrijorarea sau iritabilitatea apar de trei ori mai frecvent în rândul refugiaților.

Potrivit sondajului, sănătatea mintală a ucrainenilor este negativ afectată de situația din țara lor, de îngrijorarea pentru familie sau pentru casa pe care au lăsat-o în urmă și de condițiile socio-economice precare din Cehia.

Simptomele depresiei sau ale anxietății sunt resimțite de peste jumătate dintre persoanele care au o situație financiară precară și sunt mai frecvente la cei care trăiesc în unități specializate de asistență socială comparativ cu cei care trăiesc în locuințe obișnuite.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol