29 mai 2023, 19:20

Circulaţia trotinetelor electrice, reglementată. N-ai voie să circuli „fără contact cu solul”

Persoanele care se deplasează cu trotinete electrice vor trebui să respecte reglementări similare bicicliştilor, potrivit unei hotărâri de guvern pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice, în sensul reglementării regimului juridic aplicabil circulaţiei trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Conducătorii de trotinete electrice trebuie să aibă un act de identitate asupra lor, să nu fie sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive, să nu circule când este polei, gheaţă sau zăpadă, anunță Ministerul Afacerilor Interne (MAI) într-un comunicat de presă.

„Principalele reguli de circulaţie aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulaţia acestora pe trotuar. Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligaţia de a avea asupra lor actul de identitate”, anunță MAI.

Este interzisă circulaţia cu trotineta electrică fără a menţine contactul cu solul sau atunci când nu sunt respectate condiţiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.

Reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice:

 • obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația pe trotuar;
 • trotinetele trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice;
 • conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate;
 • interdicția conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive;
 • interdicția de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă;
 • este interzisă circulația cu trotineta electrică fără a menține contactul cu solul;
 • interzisă circulația atunci când nu sunt respectate condițiile tehnice minime.

 

Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice, schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.

Condițiile tehnice pentru trotinetele electrice

 • sistem adecvat, funcțional, de direcție;
 • dispozitiv de frânare eficace;
 • sistem de avertizare sonoră;
 • pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.

 

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2020 a fost modificată și completată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul reglementării regimului juridic aplicabil circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Foto: George Hari Popescu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol