22 august 2023, 15:08

Relația dintre ora de culcare, calitatea vieții și longevitate

Oamenii care merg mai târziu la culcare riscă să moară mai devreme, mai ales din cauza obiceiurilor proaste asociate, scrie CNN.

„Riscul crescut de mortalitate asociat cu a fi o persoană în mod clar de „seară” pare să fie explicat în principal de un consum mai mare de tutun și alcool. Acest lucru este diferit în cazul celor care sunt în mod clar persoane „de dimineață””, a spus Christer Hublin, autorul principal al studiului publicat în revista Chronobiology Internationa, cercetător la Institutul Finlandez de Sănătate Ocupațională din Helsinki.

Studiu mai vechi

Studiul de acum a fost de fapt o continuare a cercetării finlandeze Twin Cohort din 2002. Atunci s-au urmărit aproape 24.000 de gemeni din 1981 până în 2018, într-un efort de a dezvălui cauzele comportamentelor și bolilor.

Când studiul a început inițial, fiecare geamăn a fost rugat să aleagă un răspuns din următoarele  variante: Sunt clar o persoană matinală; Sunt într-o oarecare măsură o persoană matinală; Sunt clar o persoană de seară; Sunt într-o oarecare măsură o persoană de seară. Doar aproximativ 10% dintre gemeni s-au descris ca fiind oameni clar de seară, în timp ce 33% au spus că preferă oarecum să stea treji până târziu. Peste 29% erau în mod clar oameni matinali, în timp ce alți 27,7% s-au descris ca fiind oarecum înclinați să prefere dimineața.

Studiu mai nou

Pentru noul studiu, cercetătorii au analizat înregistrările de deces ale unui subset (8.728 de participanți) din cercetarea originală. După ajustarea datelor pentru a lua în considerare nivelul de educație, consumul de alcool, fumatul, nivelul de masă corporală și durata somnului, studiul a constatat că a fi o „pasăre de noapte” crește riscul de deces prematur cu aproximativ 9%, în comparație cu matinalii.

„Știm de mult timp că cei care au o preferință pentru tipul de seară sunt mai predispuși să fie băutori mari, să aibă tulburări legate de consumul de alcool și, de asemenea, sunt mai predispuși să consume alte substanțe, inclusiv tutun”, a spus Bhanu Prakash Kolla, specialist în medicină la Centrul pentru Medicina Somnului de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, care nu a fost implicat în studiu. Specialistul a adăugat: „Alte cauze posibile care îmi vin în minte includ faptul că cei care sunt de seară vor trebui probabil să se trezească devreme pentru muncă/școală, prin urmare vor ajunge să doarmă mai puțin, iar privarea de somn poate crește riscul de deces timpuriu”.

Ceas intern. Explicații

Toată lumea are un ceas intern de 24 de ore sau ritm circadian, care reglează eliberarea hormonului melatonină. Cronotipul de somn al fiecărei persoane, despre care se crede că este moștenit, poate determina când are loc acest proces. În cazul unui om care preferă diminețile, ritmul circadian eliberează melatonină mult mai devreme decât în ​​mod normal, iar astfel persoana este mai activă în prima parte a zilei. Experții spun că astfel de oameni tind să aibă performanțe mai bune la școală și sunt mai activi pe tot parcursul zilei, ceea ce poate explica parțial de ce studiile au descoperit că au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. La „păsările de noapte”, ceasul corporal intern secretă melatonină mult mai târziu, făcând dimineața devreme lentă și împingând activitatea de vârf și vigilență mai târziu în după-amiază și seară.

Oamenii care sunt mai activi seara prezintă un risc mai mare de boli cronice, au arătat cercetările anterioare. Un studiu din 2022 a constatat că „păsările de noapte” erau mai sedentare, ardeau mai puține grăsimi în repaus și în timp ce erau active, în comparație cu matinalii. De asemenea, oamenii care preferă seara s-au dovedit mai rezistenți la insulină, ceea ce înseamnă că mușchii lor au nevoie de mai multă insulină pentru a putea obține energia de care au nevoie.

Riscuri

Studiile au arătat că „păsările de noapte” își pot asuma mai multe riscuri și sunt mai predispuse să sară peste micul dejun și să mănânce mult mai târziu în cursul zilei. În plus, au niveluri mai mari de grăsime corporală viscerală în regiunea abdominală, un factor de risc cheie pentru diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Phyllis Zee, director al Centrului pentru Medicina Circadiană și a Somnului de la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine din Chicago, care a revizuit studiul din 2022 pentru CNN, a declarat la acea vreme „există dovezi solide că a dormi târziu a fost legat de un risc mai mare de boli metabolice și cardiovasculare”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol