28 martie 2024, 15:08

Reproducerea în spațiu este luată tot mai în serios

Înainte ca oamenii să se stabilească în afara Pământului, oamenii de știință trebuie să descopere cum se pot reproduce în spațiu. Figuri puternice din industria spațială, cum ar fi Elon Musk și Jeff Bezos, visează la un viitor în care milioane de oameni trăiesc în spațiu, ceea ce ar necesita în mod natural o populație de oameni autosusținută în altă parte decât Terra.

Oamenii de știință au trimis o serie de experimente la Stația Spațială Internațională (SSI) în ultimii ani, pentru a încerca să răspundă la diverse întrebări despre cum ar putea mamiferele să se reproducă în spațiu:

  • Un studiu publicat în iunie a constatat că spermatozoizii liofilizați de la șoarecii trimiși la SSI nu au fost afectați negativ de mediul pe orbita joasă a Pământului, producând pui sănătoși înapoi pe Pământ, după întoarcerea lor.
  • Un experiment rusesc anterior a trimis șobolani masculi și femele pe orbită, permițându-le să se înmulțească. Două dintre femele de șobolan au rămas însărcinate, dar niciuna nu a dus la o naștere vie.

 

Sunt necesare studii mai aprofundate pentru a afla exact de ce ar fi nevoie ca oamenii și alte specii să aibă copii în afara Pământului, iar unii oameni de știință spun că nu s-a acordat suficientă atenție finanțării și realizării acestor tipuri de studii.

Femeile au fost subreprezentate în rândul astronauților, ceea ce îngreunează studiul despre cât de importante pot funcționa părți ale reproducerii, cum ar fi controlul nașterii, menstruația și ovulația. Marea întrebare este: care sunt factorii majori care ar putea limita modul în care oamenii pot avea copii sănătoși în spațiu?

Sperma și embrionii de șoarece nu au fost afectați negativ de mediul de radiații de pe SSI, dar, pe măsură ce oamenii împing către destinații mai îndepărtate, cum ar fi Marte, acest lucru s-ar putea schimba dacă mediul de radiații se înrăutățește. Gravitația poate fi, de asemenea, importantă în aranjarea fizică a celulelor dintr-un embrion. Cercetătorii analizează acum un experiment pe SSI, în care astronauții au cultivat embrioni de șoarece înghețați pentru a vedea dacă au nevoie de gravitație pentru a se dezvolta.

Problemele etice din jurul studiilor de reproducere umană limitează experimentele în spațiu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol