23 august 2023, 7:31

Rețea de defibrilatoare semiautomate pentru acordarea de prim ajutor oamenilor care au probleme cardiace

În România se dezvoltă o rețea de defibrilatoare semiautomate pentru acordarea de prim ajutor oamenilor care au probleme cardiace. Aproape 400 de astfel de aparate vor fi accesibile în țară, iar în Capitală sunt deja instalate 100, în 13 stații de metrou și în alte zone de interes tranzitate, la Teatrul Național București, Ateneul Român, Opera Română, ASE și în supermarket-uri.

De marți și la sediul Societății Române de Radiodifuziune sunt disponibile publicului larg două astfel de ministații, Radio România fiind astfel parte a proiectului național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”.

Lista completă a punctelor de prim ajutor dotate cu defibrilatoare semiautomate este disponibilă în aplicația DSU, la categoria puncte de interes. Aceste aparate medicale salvează vieți. Sunt echipamente medicale avansate, care pot fi utilizate de oricine, pentru că oferă, pas cu pas, informații despre modul corect de folosire, prin comenzi auditive, dar și vizuale, ușor de urmărit.

În plus, echipamentul sună direct la dispecerat atunci când este deschis. Și astfel un medic urmărește în timp real starea pacientului și poate oferi indicații salvatorului până la sosirea echipajelor medicale.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, declară că este cel mai amplu proces de dotare cu defibrilatoare semiautomate.

Raed Arafat: „E un pas major. Nu este un defibrilator simplu. Are pulsoximetru, are electrozi care, dacă se pun, transmit EKG-ul la dispecerat. Are un aparat de tensiune, dacă e pus și apăsat, transmite. Din cauza asta instruim oamenii din jurul lui, pentru că e o mini-stație de prim ajutor. Nu e numai pentru stop cardiac. Poate să dea mai multe detalii către dispecer. Dacă salvează o viață, toate aceste defibrilatoare deja și-au încheiat cost-eficiența lor. Noi acum ce facem e acces la public în zonele publice.” „

Raed Arafat a anunțat marți la Radio România că se lucrează la un proiect de lege pentru a stabili în ce condiții se instituie obligația dotării unor instituții cu defibrilatoare semiautomate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol