6 decembrie 2024, 6:53

Rețeta zilei. Prăjitura Doboș și gustul de neuitat al ciocolatei

Prăjitura Doboș este renumită pentru gustul său desăvârșit, dar și pentru faptul că se păstrează foarte bine. Acest desert savuros nu trebuie să îți lipsească de pe masă atunci când ai niște invitați pe care vrei în mod deosebit să îi surprinzi, datorită gustului bogat de ciocolată pe care îl vor uita cu greu.

Rețeta prăjiturii care încântă papilele gustative a fost ținută în secret pentru mai mulți ani și doar după ce cofetarul care a patentat produsul, a ieșit la pensie, acesta a hotărât să spună care este secretul desertului.

Din fericire, acum orice gospodină poate avea acces la delicioasa rețetă, care este prezentată mai jos:

Ingrediente necesare: 5 ouă, 125 g zahăr, 5 linguri făină, unt pentru uns forma. Crema: 4 ouă, 150 g zahăr, 2 batoane ciocolată sau 2 linguri cacao, 200 g unt proaspăt, 3 linguri zahăr pentru glazură.

Mod de preparare: Se freacă gălbenuşurile cu zahărul până se formează o cremă. Se adaugă făina şi albuşurile bătute spumă. Se unge forma de tort cu unt, se presară făină şi se toarnă astfel din compoziţie, încât foaia să nu fie mai groasă ca muchia cuţitului. Se coc pe rând 7 — 8 foi, se scot fierbinţi din tavă şi se pun pe masa de aluat.

Într-o oală mică pusă în alt vas cu apa clocotită se bat ouăle întregi cu zahăr şi vanilie, pe foc. Se bat constant până începe să se îngroaşe. Se adaugă ciocolata pe marginea maşinii cu o lingură de apă sau două linguri de cacao frecate cu puţin lapte.

Când crema este gata, se dă la o parte, amestecând mereu până se răcoreşte. Se freacă untul, apoi se amestecă încet cu crema, după ce aceasta s-a răcit complet. Se aşază foile unele peste altele, între ele fiind introdusă crema. Ultima foaie se lasă la o parte până se glasează cu zahăr ars.

Se arde zahărul într-o cratiţă la foc iute. Când zahărul s-a topit complet şi începe să se închidă la culoare, se toarnă pe foaia de tort şi se întinde repede cu ajutorul unui cuţit lung, înfierbântat, până nu se răceşte. Dacă totuşi se răceşte, se introduce foaia de tort o clipă la cuptor, pentru a se topi zahărul, să se poată întinde bine.

Cât timp se glasează, se ţine foaia de tort pe o placă unsă cu ulei, pentru ca picăturile de zahăr care curg pe margini să nu se lipească pe masă. Tot cu ajutorul cuţitului, până nu se răceşte complet zahărul, se înseamnă feliile de tort, apăsând bine, pentru a se tăia uşor tortul. Foaia astfel glasată se aşază deasupra, conform romcrest.org.

Ediția de dimineață vă urează poftă bună!

FOTO cover edelicios.net


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol