26 aprilie 2024, 18:01

STUDIU: Ochii pot indica câți ani mai are de trăit o persoană

Pare cam înspăimântător la prima vedere, dar este vorba despre ceva pe baze științifice. Un studiu pe aproape 47.000 de adulți sugerează că retina deține indicii vitale despre ceasul biologic al unui individ.

O echipă internațională de cercetători a descoperit o legătură între vârsta biologică a retinei unei persoane și riscul de deces. Studiul a fost publicat în British Journal of Ophthalmology.

Retina, o membrană din spatele ochiului, conține milioane de celule sensibile la lumină (conuri și bastonașe) și alte celule nervoase care primesc și organizează informațiile vizuale.

Un studiu pe aproape 47.000 de adulți a constatat că persoanele ale căror retine erau „mai în vârstă” decât vârsta lor reală riscau să moară în următorul deceniu.

Descoperirea ar putea avea implicații profunde pentru bolile neurodegenerative, precum boala Alzheimer.

„Retina oferă o ‘fereastră’ unică și accesibilă pentru a evalua procesele patologice care stau la baza bolilor vasculare și neurologice sistemice care sunt asociate cu riscuri crescute de mortalitate”, a declarat autorul corespondent doctor Mingguang He, de la Centrul pentru Cercetarea Oculară din Australia.

Cercetătorii au monitorizat participanții, toți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, pentru o medie de 11 ani.

Fiecare persoană a avut un test scan de fund de ochi (suprafața din spate a ochiului) ca parte a studiului UK Biobank, care reprezintă o bază de date biomedicală la scară largă și o resursă de cercetare, care conține informații aprofundate genetice și de sănătate de la jumătate de milion de participanți din Marea Britanie.

Echipa internațională a comparat apoi „vârsta biologică” a fiecărei retine cu vârsta cronologică a acelei persoane și a descoperit o „diferență de vârstă retiniană” la mulți dintre participanți.

Decalajele mari au fost asociate cu un risc cu 49 până la 67% mai mare de deces din orice cauză, alta decât bolile cardiovasculare sau cancer.

Cercetătorii au luat considerare factori potențiali care ar fi putut influența rezultatele, cum ar fi hipertensiunea arterială, indicele de masă corporală (IMC), obiceiurile stilului de viață și etnia.

Aceste descoperiri sugerează că vârsta retiniană poate fi un biomarker clinic semnificativ al îmbătrânirii”, au spus cercetătorii. Pentru fiecare creștere de un an a decalajului de vârstă, oamenii de știință au descoperit o creștere cu două și trei procente a riscului de deces din orice cauză sau dintr-o cauză specifică.

Descoperirile adaugă dovezi că rețeaua de vase mici din retină poate indica cu un nivel mare de încredere sănătatea generală a sistemului circulator și a creierului.

În timp ce riscurile de îmbolnăvire și deces cresc odată cu vârsta, ele variază considerabil între persoanele de aceeași vârstă, potrivit cercetătorilor.

Autorii studiului au folosit un tip avansat de IA (inteligență artificială) cunoscut sub numele de „învățare profundă” (deep learning) pentru a estima cu exactitate vârsta retiniană a unei persoane din rezultatele imaginii fundului de ochi.

Noua tehnologie este diferită de testele similare pe țesuturi, celule și teste chimice ale îmbătrânirii biologice, despre care autorii studiului au spus că sunt pline de probleme etice și de confidențialitate. Aceste teste sunt, de asemenea, invazive, costisitoare și consumatoare de timp.

Sursa foto: pixabay.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol