7 decembrie 2023, 15:34

Reușită medicală extraordianară. Chirurgii israelieni au reatașat capul unui copil, după un teribil accident de bicicletă

Capul unui băiat palestinian în vârstă de 12 ani a fost ”reatașat” după ce a fost decapitat intern în urma impactului cu o mașină, în timp ce mergea cu bicicleta, informează  israel21c.org.

Decapitarea internă (capul este dislocat de pe coloana vertebrală)  este de obicei fatală, dar specialiștii în traumatologie de la un spital din Ierusalim l-au pus pe băiat pe drumul către recuperarea completă.

Suleiman Hassan a fost externat de la Centrul Medical Hadassah Ein Kerem din Ierusalim săptămâna aceasta, după ce viața i-a fost salvată de o intervenție chirurgicală complicată, de urgență, urmată de îngrijiri la terapie intensivă.

Chirurgii ortopezi Dr. Ohad Einav și Dr. Ziv Asa au explicat că cea mai gravă dintre rănile suferite de Suleiman în urma accidentului a fost o fractură la nivelul conexiunii interne dintre cap și gât, împreună cu ruperea tuturor ligamentelor de susținere.

„Din cauza rănilor grave, capul s-a desprins aproape complet de la baza gâtului”, a declarat Einav.

Copilul a fost dus la centrul medical din Valea Iordanului cu transport aerian. Medicii au estimat că șansele sale de supraviețuire sunt de 50%.

În cadrul unei proceduri chirurgicale care a durat câteva ore, Einav și Asa au reparat zona cu ajutorul unor „plăci și fixări noi”, a spus Einav. „Capacitatea noastră de a salva copilul s-a datorat cunoștințelor noastre și celei mai inovatoare tehnologii din sala de operație”.

Suleiman a plecat acasă purtând o atelă cervicală pentru a facilita recuperarea sa completă. Einav a precizat că copilul nu suferă de deficite neurologice sau de disfuncții senzoriale sau motorii.

„Fiți binecuvântați cu toții”, a spus tatăl lui Suleiman către personalul medical în timp ce părăseau spitalul.

„Vă voi mulțumi toată viața pentru că mi-ați salvat unicul meu fiu drag. Datorită vouă și-a recăpătat viața chiar și atunci când șansele erau mici și pericolul era evident. Ceea ce l-a salvat au fost profesionalismul, tehnologia și luarea rapidă a deciziilor de către echipa de traumatologie și ortopedie. Tot ce pot spune este un mare mulțumesc”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol