16 martie 2024, 3:03

Revista TIME prezintă cele mai bune 100 de invenții ale anului

Ca în fiecare an, revista TIME a publicat lista cu cele mai interesante invenții din 2021. Pentru a realiza lista, revista a solicitat nominalizări într-o varietate de categorii, de la editorii și corespondenții TIME din întreaga lume. Apoi au evaluat fiecare concurent pe o serie de factori cheie, inclusiv originalitatea, creativitatea, eficacitatea, ambiția și impactul.

Iată câteva dintre descoperirile acestui an.


1. Nike GO FlyEase

Nike a lansat pantofii GO FlyEase (120 de dolari), pe care persoanele cu dizabilități și-i pot pune și scoate fără a-și folosi mâinile. O balama din mijloc permite încălțămintei să se îndoaie, în timp ce o bandă de tensionare a tălpii intermediare, realizată din tuburi chirurgicale, o fixează la loc. Pantoful ar putea ajuta persoanele cu o gamă largă de afecțiuni, de la probleme de flexibilitate și artrită până la deficiențe de vedere.


2. Google Maps Live View

De câte ori nu v-ați rătăcit într-un loc necunoscut? Google Maps Live View folosește realitatea augmentată pentru a suprapune instrucțiuni peste ceea ce vedeți în direct pe stradă, prin obiectivul camerei smartphone-ului. Până acum, Google are acoperire Live View pentru aproximativ jumătate din lume și a fost lansat în centre de tranzit, aeroporturi și mall-uri.


3. L’Oréal Water Saver

Pentru saloanele de coafură, care folosesc tone de apă, o soluție este Water Saver de la L’Oréal, care a fost lansat în ianuarie. Sistemul, care se atașează la chiuvete, are trei locuri pentru șampon, balsam și tratament obișnuit, care sunt distribuite direct în fluxul de apă. L’Oréal Water Saver creează apoi picăturile de micro-ionizare printr-un curent puternic presurizat. Particulele de apă  sunt de 10 ori mai mici și astfel se reduce consumul global cu până la 80%.


4. Mobilus Labs mobiWAN

În mediile foarte zgomotoase, este greu să ții legătura audio cu ceilalți membri ai echipei. MobiWAN vă ajută să comunicați prin direcționarea apelurilor vocale prin craniu. Difuzorul și microfonul căștilor funcționează prin tehnologia de conductivitate osoasă, transmitând sunetul ca vibrații în craniu. Setul cu cască (490 de dolari pe an pentru licența hardware și software) a fost lansat în octombrie, după ce compania a testat-o ​​cu Armata Britanică și Serviciul Național de Sănătate.


5. Samsung Galaxy Z Flip3

Samsung Z Flip este la fel de compact ca dispozitivele de acum două decenii, doar că, în loc de un afișaj minuscul și o tastatură fizică, aveți un ecran de 6,7 inchi. Un alt ecran pe capacul frontal vă permite să citiți cu ușurință mesajele sau să vedeți apelurile atunci când telefonul este închis. Prețul de o mie de dolari îl face primul telefon cu un afișaj pliabil care poate concura direct cu modelele de iPhone de ultimă generație.


6. Synchron Stentrode

Un bărbat stă la computer, scrie e-mailuri, trimite mesaje și caută pe Internet, dar nu atinge vreo tastă. În schimb, el operează computerul doar cu gândurile sale. Destinat persoanelor cu paralizie, sistemul Stentrode digitalizează semnalele generate de partea creierului care controlează mișcarea, transpunându-le în comenzi pe care un computer (dotat cu software-ul potrivit) le poate executa. Până acum, dispozitivul, care rămâne în stadiul experimental, s-a dovedit a fi de succes în teste la două persoane.


7. Robotul Robin

Când o copilă de 8 ani bolnavă de pneumonie dintr-o clinică din Armenia abia dacă mâncase de două zile, personalul medical a adus o nouă față în camera ei: Robin robotul. După aproximativ 20 de minute în care a discutat despre animalele preferate și a jucat un joc, Robin și-a luat rămas bun, jurând că se va întoarce doar dacă pacienta va mânca. Cu ochi mari și o personalitate veselă, Robin este un însoțitor bazat pe inteligență artificială, conceput pentru a atenua anxietatea și singurătatea în rândul copiilor din spitale și clinici. Robotul este ca un personaj Pixar din viața reală, care poate recunoaște emoțiile unui copil și poate răspunde, explicând chiar și procedurile medicale într-un mod simplu. Robin este folosit în 12 unități din întreaga lume și urmează să fie implementat în alte 100 din SUA în următoarele 12 luni.


8. Purrble

În timpul pandemiei, nenumărați copii au fost izolați acasă. Pentru unii, Purrble (50 de dolari) a venit în ajutor. Este o jucărie de pluș interactivă echipată cu șapte senzori care răspund la atingere. Inima lui Purrble ajunge la 135 BPM atunci când simte că cineva se joacă cu el. Copiii îl pot mângâia apoi, încetinind bătăile inimii lui Purrble și astfel calmându-se și ei înșiși. Dispozitivul își propune să ajute copiii să învețe să-și regleze emoțiile. Cercetările preliminare arată că Purrble face exact asta: într-un studiu cu 20 de familii, 19 părinți au raportat că jucăria i-a ajutat pe copiii lor să se calmeze atunci când au avut nevoie.


9. ElectReon

Dacă vehiculele electrice ar putea fi încărcate chiar de străzile pe care circulă? Aceasta este ideea din spatele sistemului ElectReon.  O firmă israeliană a dezvoltat un sistem de încărcare inductivă pe drum, care alimentează vehiculele electrice prin câmpuri electrice generate de bobinele de sub asfalt, similar modului în care un încărcător fără fir îți alimentează telefonul. În parte, obiectivul companiei este de a permite vehiculelor electrice să transporte baterii mai mici – sau, poate, deloc – făcându-le astfel mai ușoare și mai eficiente, precum și de a reduce costurile de mediu ale producției de baterii.


10. Sfoglini Cascatelli

Se mai pot inventa forme noi de paste? Iată că da! Dan Pashman a analizat formele de paste în funcție de gradul de aderență al sosului, cât de ușor se pot prinde cu furculița și cât de satisfăcător este să le muști. Trei ani și câteva prototipuri mai târziu, el a dezvăluit în sfârșit Cascatelli, paste care au jumătate din formă un tub pentru a prinde sosul și jumătate volane pentru a oferi o mușcătură dinamică, totul într-un tăițel scurt, care se bifurcă ușor.


 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol