5 septembrie 2023, 12:00

Rezultate parțiale în Turcia: Erdogan conduce

Turcii sunt în așteptarea rezultatului votului de astăzi. Va conduce Recep Erdogan țara pentru încă un mandat de 5 ani sau se va produce rocada? Pentru actualul președinte, aceste alegeri s-au dovedit a fi cea mai mare provocare din cei 20 de ani la conducerea Turciei.

Recep Erdogan a intrat în turul al doilea cu un avantaj de aproape 5 procente. Dar liderul opoziției a reușit să micșoreze diferența în cele două săptămâni de campanie. În ansamblu, a fost o zi animată în toată Turcia și mobilizarea la urne a fost incredibilă.

O eventuală victorie a lui Regep Erdogan ar consolida poziţia dominantă a unui lider religios. Criticii liderului de la Ankara consideră ca următorul mandat îi va aduce lui Erdogan mai multă putere şi va deschide calea spre autocraţie.

Alegerile de duminică sunt considerate esențiale de mulți locuitori ai Turciei, care speră ca președintele ales să asigure stabilitatea economică a țării. Cu o monedă națională aflată în continuă depreciere în raport cu dolarul, turcii speră ca economia să își revină. Așa că duelul electoral dintre Recep Erdogan și Kemal Kilicdaroglu este aşteptat ca o finală sportivă.

Analiștii sunt de părere că un nou succes al lui Erdogan va întări poziția acestuia de lider autoritar al Turciei. De cealaltă parte, Kemal Kilicdaroglu le-a promis turcilor o revenire la democrație și la un sistem de guvernare parlamentar și o justiție independentă.

Autoritatea Electorală din Turcia (YSK) a început să transmită primele rezultate parțiale începând cu ora 18:15. Momentan, președintele în funcție Recep Tayyip Erdogan conduce cursa, conform agenției de stat turcă Anadolu.

Erdogan conduce cu 52,7%, Kemal Kilicdaroglu – 47,3%, la numărarea a 89,8% din urne, conform agenției de stat Anadolu. 

Un lucru de remarcat până acum este că prezența la vot a scăzut în turul al doilea în comparație cu primul tur. În primul tur, prezența la vot a fost de peste 88%, potrivit agenției turcești Anadolu, dar în acest tur de scrutin s-a înregistrat o ușoară scădere la 84,2%, ceea ce este încă remarcabil de ridicat, transmite The Guardian. 

În primul tur, președintele a obținut 49,5% din voturile alegătorilor (27 milioane de voturi), iar Kilicdaroglu a obținut 44,9% din opțiunile electoratului (24,5 milioane voturi).

Candidatul și actualul președinte turc Recep Erdogan a fost înregistrat în timp ce împărțea bancnote de 200 de lire turcești (echivalentul a 8 lire sterline) electorilor săi, în fața secției unde a votat astăzi, a publicat The Guardian.

The Guardian a postat înregistrarea în care Recep Erdogan, în fața susținătorilor săi, bagă mâna în buzunar și scoate un teanc de bancnote roz, de câte 200 de lire turcești. Este atent urmărit de gărzile de corp. Fanii lui Erdogan îl strigă și-l binecuvântează și el se uită atent la fiecare, apoi înmânează câte o bancnotă. Lumea filmează  cu telefoanele mobile.

Sursa foto: CNN Turk


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol