2 mai 2024, 0:49

Richiș, satul din România cu cea mai mare diversitate culturală

Satele și comunele din județul Sibiu au o frumusețe aparte, consemnată de mulți scriitori. Satul Richiș din comuna Biertan – ce are un aspect unic și pitoresc – este satul cu cea mai mare diversitate culturală din întreaga țară.

Sursă imagine: ghiduri-turistice.info

Richiș – cunoscut în limba germană ca Reichesdorf – este locuit de 700 de persoane cu 12 naționalități diferite. Dezvoltarea pe care a cunoscut-o satul în ultimii ani a fost una neașteptată. Cu toate că secole la rând localitatea a fost un pol economic și religios, la începutul anilor 1990 sașii au plecat spre Vest – în Germania – lăsând satul în voia sorții. Farmecul locului a făcut diferența – față de alte sate ale României – câștigând inimile multor turiști care au devenit în timp localnici, relatează Recorder.ro.

Sursă imagine: greatnews.ro

Românii și sașii care trăiesc aici au un trai simplu – a nu se confunda cu sărăcie – care i-a cucerit pe străini. Oameni din Olanda, Austria, Elveția, Germania, Marea Britanie, Lituania sau din Statele Unite ale Americii au cumpărat case și le-au recondiționat păstrând arhitectura originală. Treptat, noii localnici au readus la viață sătucul sibian, deschizând magazine, un centru info-turistic, au început să organizeze brunch-uri cu produse tradiționale şi un festival de literatură.

Scurt istoric al satului Richiș

A fost atestat pentru prima oară în secolul al XII-lea, mai exact în 1283. Era un loc mlăștinos, neprimitor, cu o faună sălbatică. Una dintre cele mai importante atracții ale localității este biserica ridicată în anul 1400, dar care de-a lungul timpului a suferit modificări. În 1540, odată cu trecerea la cultul evanghelic-augustinian, locuitorii au vopsit exteriorul bisericii (bogat ornamentat) în alb și au păstrat un aer cât mai simplist, astfel încât să nu fie demolată, relatează site-ul Hotelului Guru.

Sursă imagine: blog.hotelguru.ro

Altarul lăcașului de cult este decorat în stil baroc și are în prim-plan scena răstignirii. Este construit la 1775 de un artist sighișorean, Johann Folbarth.

Sursă imagine: hiveminer.com

Primii străini adoptați de Richiș

Soții Timmerman din Olanda sunt primii străini care s-au mutat în Richiș. Veniți în vizită la începutul anilor `90 s-au decis că în peisajul de vis al localității sibiene doresc să-și petreacă anii bătrâneții.

Sursă imagine: adevarul.ro

Tony şi Gerrit Timmerman s-au pensionat în 2008, și-au vândut casa din Olanda și s-au mutat definitiv la noi în țară, informează Adevărul.ro. Încă din 1991, olandezi își cumpăraseră o casă în Richiș, pe care o vizitau de mai multe ori în timpul anului, în vacanțe.

La mutarea în România, au închiriat vechea casă parohială din sat și au amenajat aici o pensiune cochetă – respectând în detaliu tradiția pitorească a locului – și au angajat o bucătăreasă din Richiș pentru ca experiența turiștilor să fie una într-adevăr autentică.

Sursă imagine: adevarul.ro

Un an şi jumătate am restaurat tot, apoi, în 2009, am deschis campingul, iar în 2010, pensiunea a fost gata şi am deschis-o. Suntem pensionați de șase ani (n.red. în momentul de față sunt nouă ani), dar muncim ca şi cum am fi în Olanda. Avem foarte mulţi oaspeţi. Este foarte frumos, dar prea puţin spaţiu, aşa că, fiind încă o clădire lângă, tot goală şi tot a bisericii, am închiriat-o şi am făcut anul acesta toate reabilitările. Acum avem şase camere. E mult mai bine. Dacă ai un grup în vizită vara, trei camere nu sunt de ajuns”, au transmis olandezii pentru sursa menționată.

[Sursă imagine cover: capitalcultural.ro]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol