Histerectomia este cea mai frecventă intervenție chirurgicală majoră efectuată la nivel mondial la femeile care nu sunt însărcinate, conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Pacientele sunt supuse adesea intervențiilor chirurgicale pentru a preveni dezvoltarea cancerului ovarian mai târziu în viață.
Cercetătorii canadieni au studiat cazurile a peste 200.000 de femei care au suferit o histerectomie din motive necanceroase. Ei au descoperit un risc crescut de deces la femeile sub 50 de ani atunci când ovarele și trompele uterine au fost, de asemenea, îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale. Dar nu au găsit aceeași asociere la femeile de peste 50 de ani, scrie 360medical.
Datele au fost limitate pentru femeile în vârstă, ceea ce a creat incertitudine în rândul chirurgilor cu privire la ce să recomande.
„Obiectivul nostru principal a fost să încercăm să înțelegem riscurile pentru sănătate asociate cu înlăturarea trompelor uterine și a ambelor ovare la femei de diferite vârste și să oferim informații de care pacientele și chirurgii au nevoie pentru a lua deciziile corecte de tratament”, a declarat dr. Maria Cusimano, autorul studiului, medic rezident în obstetrică și ginecologie la Spitalul St. Michael’s Unity Health Toronto.
Cercetătorii au urmărit femeile care au avut histerectomii, fie cu sau fără îndepărtarea ovarelor și a trompelor uterine, din 1996 până în 2015. Le-au analizat pe grupe de vârstă: sub 45 de ani, 45 până la 49, 50 până la 54 și peste 55 de ani și au evaluat supraviețuirea la 12 ani după procedură. Riscurile au scăzut treptat în anii care se apropiau de menopauză și au fost eliminate după vârsta medie a menopauzei, arată studiul.
În timp ce oamenii de știință au recunoscut că este puțin probabil să existe o scădere bruscă a mortalității între femeile în vârstă de 49 de ani și cele care au 50 de ani, au folosit o tehnică de modelare mai avansată și au constatat totuși că relația generală s-a schimbat treptat în jurul vârstei medii a menopauzei.
Medicii știu că această intervenție poate preveni cancerul ovarian, dar acest beneficiu trebuie cântărit față de alte riscuri potențiale ale procedurii. Co-autorul studiului, dr. Sarah Ferguson, profesor de la Divizia de Oncologie Ginecologică a Universității din Toronto, a declarat că „există afecțiuni canceroase și necanceroase în care trebuie de fapt să îndepărtăm ovarele, chiar dacă o femeie este în premenopauză. Studiul nostru arată că medicii chirurgi trebuie să fie precauți cu privire la îndepărtarea ovarelor fără un motiv clar la femeile aflate în premenopauză. Cu toate acestea, această strategie poate fi o modalitate sigură și eficientă de a preveni cancerul ovarian la femeile în vârstă în postmenopauză”.
Motivul pentru care riscurile pot fi mai mari la femeile tinere este că intervenția chirurgicală oprește prematur producția de hormoni ovarieni, au sugerat cercetătorii. Acest lucru pune pacientele în „menopauză bruscă”. Producția de estrogen afectează mai multe organe, astfel încât pierderea hormonului le poate predispune la probleme grave de sănătate mai târziu în viață. Aceste dezavantaje nu ar fi de așteptat să apară la femeile aflate în postmenopauză, ale căror ovare au încetat deja să producă estrogen.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol