25 ianuarie 2022, 9:58

Studierea copiilor ajută la învățarea roboților să meargă mai bine (VIDEO)

Facebook a dezvoltat ceea ce numește o „descoperire” fundamentală în cursa pentru a crea roboți mai umani: un software care permite mașinilor să învețe să meargă precum copiii mici. În copilărie, ne dăm seama cum să ne reglăm pasul și cadența pentru a merge prin noroi, prin apă și pe dealuri în sus și în jos. Prin încercări și erori, ne adaptăm, descoperind cele mai bune modalități de a ne mișca picioarele în funcție de situație.

Este greu să programezi roboții să facă ajustări instantanee la picioare, pentru a se potrivi cu o varietate de sarcini, în principal pentru că este greu să-i instruiești să treacă de obiecte și medii pe care nu le-au mai văzut până acum. Acesta este unul dintre principalele lucruri cu care inteligența artficială (AI).

Fiecare pas se adaugă la învățare

Navigarea avansată a robotului ar putea revoluționa serviciile într-o gamă largă de domenii, cum ar fi răspunsul de urgență, agricultura, conducerea autonomă și producția. Acest lucru necesită din partea mașinilor să acționeze în același mod în care oamenii o fac inconștient, pe baza experienței trăite. Este o provocare pe care Facebook spune că a rezolvat-o în colaborare cu Universitatea din California, Berkeley și Universitatea Carnegie Mellon.

În primul rând, cercetătorii au folosit simulări pentru a antrena AI pentru a răspunde la diferite condiții de mediu, cum ar fi terenul alunecos sau o înclinare bruscă. Apoi, au învățat un robot generic să învețe din greșelile sale și să meargă pe jos cât mai departe posibil, în ciuda schimbărilor bruște din mediu.

AI le permite să se adapteze la factorii din mediu fără să fi văzut înainte schimbările. Fiecare mișcare nouă a piciorului este informată de cele anterioare. Așa-numitul software de adaptare rapidă a motorului ar putea permite companiilor să creeze mașini automatizate mai ieftine, care să descopere cum să funcționeze la performanțe maxime cu un hardware mai accesibil.

Facebook nu este singura mare firmă de tehnologie care încearcă să creeze software care îi face pe roboți să acționeze mai mult ca oameni reali. IBM cercetează metode de AI care simulează creșterea unui copil pentru a înțelege ce cunoștințe „de bun simț” dobândește un copil, care pot fi aplicate roboticii. Anul trecut, Google a publicat un cadru pentru ca roboții cu roți să treacă prin „medii neprevăzute”. Boston Dynamics, un pionier în roboții mobili agili, are un sistem montat pe roboții Spot, astfel încât să poată „simți” pământul sub ei, pentru a încerca să evite căderea.

Foto, video: Facebook (via Washington Post)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.