25 aprilie 2024, 17:56

România celor optimiști. Ștefan Petrea, olimpic la informatică a creat primul automat cu mâncare caldă în Iași

Ștefan Petrea este exemplul că optimismul și perseverența pot scoate România de sub negura ignoranței. Olimpic la informatică și, mai nou, student la două facultăți din țară, a ales să rămână acasă și să își ducă la îndeplinire visele.

Așa se face că a decis să își deschidă propria lui afacere, și anume să producă mâncare caldă, pe care să o livreze apoi în tonomate amplasate în coroprațiile din Iași, potrivit Agerpres.

S-a dedicat în întregime proiectului și a gândit fiecare pas în cel mai mic detalui. Pentru a pune în practică ideea, tânărul a închiriat un vechi depozit, pe care l-a transformat într-o bucătărie cu dotări la cele mai înalte standarde, pentru a corespunde normelor în vigoare.

„Iniţial ideea mea se axa pe a fi un om de mijloc, un intermediar, să mă ocup de management şi de partea de IT. Doream să am tonomatele mele pentru mâncare caldă iar un restaurant terţ să furnizeze preparatele. Însă legea din România nu permite să procesezi mâncarea altcuiva fără să fii autorizat în domeniu. Trebuia să fiu neapărat producător de catering, nu de fast-food, nu de altceva. Trebuia să avem bucătăria de catering şi să produc expres mâncare pentru aparatele mele. De asta am făcut şi bucătăria. Aşa am închiriat acest spaţiu. Fiind un depozit, era doar un dreptunghi, era gol. Am ridicat pereţi de rigips şi am făcut fluxul tehnic după cerinţele Direcţiei de Sănătate Publică. Aparatele de bucătărie sunt profesionale. Pentru a face faţă la un volum ridicat de muncă sunt pe curent. Mi-am ales singur aparatele. Mai întâi m-am documentat bine despre ce face fiecare din ele, la ce îmi trebuie, care e diferenţa între aparatele pe gaz şi cele pe curent, de ce curent trifazic sau de de 2.80. Am învăţat şi despre cuptoare cu injecţie de aburi”, povesteşte Ştefan Petrea.

Sursă Foto: agerpres.ro

Poate povesti zile întregi, cu un entuziasm fără margin, despre afacerea sa. Are în plan și ce va vinde, meniul fiind un element extrem de important al afacerii. Astfel, doritorii de mâncare caldă vor avea de ales dintre: spată la cuptor, crispy cu cartofi, somon cu piure, pui la grill, pui cu smântână şi mămăligă și paste carbonara.

„Cam astea sunt porţiile, ceva mai variate, pentru fiecare. Am încercat să îmi bag mâinile în bucătărie, dar mai bine las locul specialiştilor. Aşa că am angajat un bucătar, iar eu am făcut o pagină web unde oamenii pot decide ce vor să cumpere de la mine. Astfel eu ştiu cu ce preparate să vin în întâmpinarea lor”, a spus Ştefan.

Pentru a putea distribui și mai eficient mâncarea, Ștefan a creat chiar și o aplicație, care poate fi descărcată și folosită de fiecare client în parte. Astfel, clienții pot comanda online meniul dorit, plătind online, iar comanda poate fi ridicată din tonomatul pentru preparate calde. Mai mult decât atât, chiar și sistemul de păstrare al alimentelor a fost conceput tot de Ștefan.

„Am conceput şi făcut partea de aplicaţie şi de automat, tot procedeul care realizează procedura dintre automat şi serverul principal, cum se realizează plata, după plată trimit factură la client ca să fie totul legal. De asemenea, şi dacă îşi încarcă bani în cont. Corpul de inox l-am făcut la un atelier de debitare de metal, unde au construit acest dulap de inox cu mai multe uşi. Partea electrică este făcută tot de mine, de la zero”, ne povesteşte Ştefan.

Sursă Foto: agerpres.ro

Cu alte cuvinte, clientul vine la aparat, observă ce este în meniu, dar află și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a putea intra în posesia comenzii și pentru a se bucura de o masă caldă într-un timp scurt.

„Vin la automatul cu mâncare caldă şi-l încarc în jurul orei 11,00, cu 16 porţii. Cutia este termoizolată şi păstrează alimentele la o temperatură de 60 de grade, pentru a fi calde tot timpul. După aceea poate veni clientul şi îşi comandă ce este disponibil în aparat în acel moment. Dar mai întâi clientul trebuie să intre pe o aplicaţie accesând platforma sau descărcând aplicaţia de pe Google Play, îşi creează un cont, intră în el, îşi încarcă contul cu cardul bancar şi efectuează o plată online. Clientul are opţiunea de a-şi alimenta contul de dinainte, dacă doreşte, să zicem cu 100 de lei, pentru a-i folosi în decursul a unei săptămâni sau cum doreşte el. După ce intră în meniul principal, trebuie să se ducă spre cel mai apropiat tonomat cu mâncare caldă. Dacă are locaţia activată, eu văd unde este cel mai apropiat automat şi îi pot arăta care sunt produsele disponibile în aparat în acest moment. Spre exemplu, vreau să cumpăr o porţie de paste carbonara. Apăs pe fotografia cu acest preparat, îl cumpăr, confirm acest lucru şi automat mi se deschide cutia. În cazul în care sunt mai multe aparate cu mâncare caldă în clădire, îmi arată numărul aparatului. Clientul îşi ia porţia de mâncare, după care închide cutia şi apasă pe acest buton ca să se blocheze uşa de acces. Temperatura din interiorul cutiei este de 60 de grade. Mâncarea va fi valabilă 24 de ore de la producţia ei, dar nu intenţionez să o păstrez până a doua zi. Ce nu se consumă în ziua respectivă va fi hrană pentru animale. Mă gândesc la o facilitate în care utilizatorul îşi poate comanda ce vrea să îi aduc până vin eu să alimentez automatul cu mâncare la ora 11, iar eu îi aduc comanda pe care şi-o poate lua oricând din aparat, preparatul păstrându-se cald pe tot parcursul aşteptării, de exemplu, când vrea să îşi ia pauză sau să o acceseze el”, explică Ştefan.

Pentru întreaga afacere, Ștefan a investit peste 10.000 de euro, bani pe care i-a plătit din economiile sale, dar și foarte mult timp pe care l-a dedicat sutdiului, pentru a fi sigur că oferă clienților un produs cât se poate de sigur, respectând normele în vigoare.

Sursă Foto: radioiasi.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE