29 martie 2024, 15:49

România marchează în fiecare an, în data de 4 mai, Ziua Națională a Inimii

Ziua Națională a Inimii a fost instituită în 4 august 1996, la inițiativa Academiei de Științe Medicale. Prima dată a fost celebrată în 1997, cu scopul creșterii gradului de conștientizare a riscurilor pe care le au afecțiunile cardiovasculare în rândul populației.

Conform Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în Europa, fiind responsabilă de 55% dintre decesele din rândul femeilor şi de 43% dintre cauzele de mortalitate în rândul bărbaţilor, conform Societăţii Europene de Cardiologie.

Pe fondul eforturilor medicale şi sociale de prevenţie la nivelul societăţii privind impactul bolilor de inimă asupra sănătăţii oamenilor, potrivit datelor centralizate la nivelul anului 2022, bolile cardiovasculare sunt responsabile de producerea a 1,8 milioane de decese, un procent de circa 36% din totalul cauzelor de mortalitate, în fiecare an, arată site-ul Parlamentului European.

Cu aproape 13 milioane de cazuri noi anual, impactul bolilor cardiovasculare se răsfrânge asupra vieţii a 60 de milioane de oameni, generând anumite efecte la nivel economic şi social, existând, deopotrivă, şi o anume rată de intensificare în acest sens generată de pandemia cu noul coronavirus, mai indică sursa citată.

Potrivit Societăţii europene de cardiologie, la nivelul anului 2019 datele statistice centralizate indicau faptul că 49 de milioane de persoane trăiesc pe teritoriul Uniunii Europene cu probleme de sănătate încadrate în segmentul bolilor de inimă, scrie RoHealthReview.

La nivel global, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Se estimează că 17,9 milioane de oameni au murit din cauza bolilor cardiovasculare în 2019, reprezentând 32% din toate decesele la nivel mondial. Dintre aceste decese, 85% au fost cauzate de atac de cord și accident vascular cerebral.

De altfel, peste trei sferturi dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculare au loc în țările cu venituri mici și medii.

Din cele 17 milioane de decese premature (sub 70 de ani) din cauza bolilor netransmisibile în 2019, 38% au fost cauzate de bolile cardiovasculare, mai spune OMS.

Majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite prin abordarea factorilor de risc comportamentali, cum ar fi consumul de tutun, dieta nesănătoasă și obezitatea, inactivitatea fizică și consumul dăunător de alcool.

Diagnosticul precoce este esențial în cazul acestor afecțiuni, astfel încât și tratamentul să poată fi instituit la timp.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol