30 aprilie 2024, 11:39

România – paradisul studenților francezi la medicină

Revista franceza Le Monde Diplomatique propune, în ultimul său număr, un mare reportaj, pe două pagini pline, despre lipsa de medici în Franța, care se explică în primul rând prin cota numărului de studenți la medicină, în vigoare de cincizeci de ani încoace. De jumătate de secol, în Franța se aplică un numerus clausus in facultățile de medicină.

Încă foarte parțială, ridicarea restricțiilor nu va face totuși posibilă satisfacerea nevoilor următorului deceniu, comentează autorul articolului, Philippe Baqué.

Și, între timp, pentru cei care nu și-au putut urma studiile în Franța, pregătirea în străinătate, și în special în România, constituie o adevărată cursă de obstacole. Autorul s-a deplasat la Cluj, pentru a relata despre studenții francezi pregătiți aici, în România, unde au acces la facultatea de Medicină mai ușor, dar și mai ieftin decât în Franța natală.

Ca orice occidental sosit la Cluj, inevitabil și autorul articolului de față remarcă dezvoltarea orașului și dinamismul acestui ”Sillicon Valley de România”. Cu șase universități publice și mai multe private, Clujul găzduiește circa 80.000 de studenți veniți din România, dar și din toată Europa, Africa și din Israel.

În centrul, atmosfera este apropiată celei dintr-un oraș universitar francez, remarcă autorul. Totul în jurul pieței centrale foarte animate – Piața Unirii – barurile-restaurant se numele Toulouse, L’Alchimiste, Che Guevara Social Pub… În week-end, limba franceză este foarte vorbită în aceste locuri unde tinerii se adună după o săptămână de cursuri.

Circa 1.800 de studenți urmează cursurile de medicină generală, stomatologie sau farmacie în filierele francofone ale Universității de Medicină și Farmacie Iuliu-Hațieganu (UMF). Printre vorbitorii de franceză europeni și nord-africani (magrebini), francezii sunt de departe majoritatea.

Studiile medicale la Cluj sunt ultima șansă pentru ei de a intra în profesia de medic. O mare parte dintre cei înscriși în al treilea, al patrulea, al cincilea sau al șaselea an au picat testele din Franța pentru intrarea în primul an comun de studii de sănătate (Paces).

Aflăm că taxa percepută de UMF este de 7.500 de euro pe an, dar că viața în Cluj poate fi scumpă (o garsonieră urcă ușor la 300 euro pe lună, informează Le Monde diplomatique), dar că unii studenți francezi pot beneficia de burse finanțate de Consiliul Europei, care pot fi de 100 până la 400 euro pe lună.

În realitate, constată publicația franceză, costul vieții în Cluj se apropie de cel din orașele medii din Franța și este vorba aici de un soi de cerc vicios: costul vieții crește an după an tocmai pentru că în Cluj trăiesc atât de mulți studenți francezi.

Sursa foto: Cluj AM


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol