14 aprilie 2024, 21:06

România se confruntă zilnic cu aproximativ 25.000 de atacuri cibernetice. Nu dați curs invitațiilor online de a face investiții!

Este Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet, un eveniment marcat la nivel global în aproximativ 200 de state, într-o perioadă în care tot mai multe persoane cad victime ale înşelătoriilor online.

Mai nou, infractorii cibernetici se folosesc ilegal şi de Inteligenţa Artificială pentru a crea avataruri ale unor persoane publice reale.

Sunt videoclipuri false denumite deepfake aşa de bine realizate, încât păcălesc mulţi oameni.

Banca Naţională a avertizat, luni, asupra faptului că în ultima perioadă, pe mai multe platforme şi reţele de socializare au apărut postări de tip deepfake, care îl implică pe guvernatorul BNR.

Este vorba de videoclipuri care folosesc în mod fraudulos imaginea şi vocea lui Mugur Isărescu, pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă.

BNR subliniază că instituţia nu face recomandări şi propuneri de investiţii.

Şi Autoritatea de Supraveghere Financiară a semnalat că persoane care susţin că reprezintă ASF propun telefonic investiţii care implică transferuri de fonduri.

Autoritatea îi avertizează pe cetăţeni să nu dea curs sub nicio formă acestor invitaţii.

„Nu accesați link-uri din surse necunoscute! Nu completați date personale sau bancare pe platforme neautorizate!”. Maria-Manuela Catrina, director adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.

Potrivit celor mai recente date, România se confruntă zilnic cu aproximativ 25.000 de atacuri cibernetice.

Cel mai sigur mijloc pentru a ne proteja este să nu accesăm link-uri din surse necunoscute, să nu completăm date personale sau bancare pe platforme neautorizate şi să nu dăm click pe postări din social media care promit diverse forme de câştig substanţial imediat.

Marți, cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor organizează, la Centrul comercial Park Lake Bucureşti, un nou concurs de educaţie digitală pentru copii şi tineri, denumit „Clubul de siguranţă online”.

La finalul lecţiilor, tinerii îşi vor testa abilităţile de a reacţiona corect la ameninţările de pe internet şi vor fi premiaţi pentru vigilenţă şi pricepere, a afirmat Maria-Manuela Catrina, director adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, invitată la emisiunea „Serviciul de noapte”, la Radio România Actualiăţi.

Sărbătorim Ziua Siguranței online, împreună cu copiii, printr-un concurs, așa că vă invităm să ne urmăriți azi si în zilele următoare. Sunt o mulțime de alte activități care, probabil, nu sunt atât de simpatice, dar pe care le facem în fiecare zi încercând să apărăm cât mai mulți oameni de aceste atacuri care în fiecare zi sunt mai multe sau mai puține. Unele se văd, unele nu se văd. Eu zic că vestea bună este că le vedem, că asta înseamnă că știm de ele”, a punctat Maria-Manuela Catrina .

Securizarea cibernetică a alegerilor

Având în vedere că peste jumătate din populația globului se va prezenta la urne, la nivel european se lucreaza deja la un sistem de securizare cibernetică a alegerilor.

„Noi facem parte dintr-un grup european care, în momentul ăsta, scrie un nou compendiu, dacă vreți, tehnic, pentru alegeri, pentru securizarea cibernetică a alegerilor, pentru că în toate alegerile din Europa sunt țări în care se votează online sau se votează electronic, cum ar fi Estonia, de exemplu. Toate țările folosesc sisteme electronice pentru a număra voturile sau pentru a înregistra alegătorii. În orice moment al acestui proces pot să existe breșe de securitate. Și atunci există o variantă, există un întreg proces de securizare tehnică a acestor breșe. De asemenea, discutăm pentru prima dată, împreună cu alte instituții din zona europeană, de zona de amenințări hibride, pentru că da, știm că alegerile sunt supuse acestor amenințări, nu putem să băgăm capul în nisip. Am avut aceste amenințări la diverse alegeri și în România avem câte trei-patru rânduri de alegeri. Deci e o perioadă complicată”, a conchis Maria-Manuela Catrina, director adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 5/6 februarie 2024.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol