CITIRE

România, supusă unor schimbări climatice radicale:...

România, supusă unor schimbări climatice radicale: Vom avea temperaturi de 50 de grade în sudul țării

Administrația Națională de Meteorologie avertizează că se pot înregistra temperaturi de până la 50 de grade Celsius în sudul țării, între anii 2021-2050.

Previziunea vine din partea Roxanei Bojariu, director al Departamentului de Climatologie, în cadrul conferinței de presă dedicată deschiderii celei de-a VI-a ediții a Bucharest Science Festival, care precizează că cele patru anotimpuri vor rămâne, însă ritmul lor se va modifica: „Exista o tendință – care se vede deja în statisticile noastre – de declanșare mai timpurie a primăverii, temperaturile cresc mult mai rapid în a doua jumătate a iernii – bineînțeles, cu fluctuații. Aici vorbim de statistici. Nu în fiecare an se întâmplă așa, dar, din ce în ce mai frecvent, primavara devine mai timpurie, vara se lungește în septembrie și avem, practic, o tendință de creștere a temperaturii, până acum în toate anotimpurile, mai puțin toamna, unde zgomotul e mare și semnalul nu trece de zgomotul natural”.

Specialistul menționează că: „Experimentele numerice arată că în următorii ani și decenii și toamna vom avea la nivelul Romăniei tendințe de creștere a temperaturii. Deja vedem primele semne, valurile de căldură vara sunt mai intense și mai frecvente și vă pot asigura că statisticile noastre cu date începand din 1961, atunci când aveam mai multe stații, dar, de fapt, pentru mai puține stații avem date chiar din mijlocul secolului al XIX-lea. Or, aceste informații ne arată clar că numărul de zile cu valuri de căldura a crescut, mai ales în zona sudică, sud-estică și extremul vest. Aceasta modificare se va amplifică, din păcate, pe termen mediu și lung. Ea exista deja și se va amplifică, cu atât mai mult cu cât semnalul încălzirii globale va fi mai puternic.”

De asemenea, climatologul preconizează că ar putea fi înregistrate temperaturi extreme, chiar și de 50 de grade Celsius, în sudul țării: „Vă pot spune că m-am uitat pe nişte experimente numerice şi unul dintre acestea, în condiţiile unui scenariu pesimist, pentru perioada 2021 – 2050, deci nu foarte departe, a simulat temperaturi care au ajuns – e adevărat, de puţine ori – chiar la 50 de grade Celsius în sudul ţării. Dar, atenţie, e vorba de o probabilitate mai mică de producere o maximă zilnică, care se regăseşte în datele simulate o dată sau de două ori. Dar, totuşi, faptul că modelul ne arată o astfel de cale trebuie să ne pună pe gânduri”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.