23 iunie 2024, 11:52

România va avea un software pentru depistarea știrilor false

Organizația ”Cluj IT Cluster” va pune bazele unei aplicații cu ajutorul căreia să fie identificate știrile false și traseul acestora în mediul online. Andrei Nistor a vorbit despre proiectul finanțat din fonduri europene în cadrul matinalului de weekend ”3 ceasuri bune” de la TVR1.

”Universitatea ”Gheorghe Asachi” din Iași a venit în interiorul Asociației cu această propunere de a accesa un proiect european pe fonduri, Horizon 2020, pentru a crea un software cu care să combatem dezinformare și știrile false, un fenomen care este mai actual ca oricând. (…) Este un proiect pe fonduri europene, unic în România și sperăm că în 2 ani de zile să putem să venim cu acest software pe care să-l punem la dispoziția tuturor celor interesați, inclusiv Televiziunii Române”, a declarat purtătorul de cuvânt al organizației la ”3 ceasuri bune”.

Andrei Nistor a explicat cum va funcționa softul dezvoltat de specialiștii români și a punctat că proiectului s-au alăturat și două companii de cyber security.

”În jurul acestei Universități din Iași au venit și 2 companii de cyber security, una dintre companii, românească, lucrează tocmai din Chile în consorțiul nostru. Noi vrem să creăm un software care va folosi inteligența artificială și tehnologia blockchain, care să vină să arate foarte simplu, ușor, pentru oricine, de unde a plecat o știre, cum a ajuns acea știre la mai multe entități media și în felul acesta să poți arăta care este ”pacientul zero” și cum a ajuns să se transforme știrea respectivă, astfel încât să îți poți da seama cu ușurință dacă știrea respectivă este una falsă, dacă încearcă să dezinformeze și mai ales cum încearcă să dezinformeze”, a explicat Nistor.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol