16 aprilie 2024, 22:29

România va fi împânzită de antene 5G pentru teste fără precedent

Giganţii europeni din industria de telecomunicaţii Orange şi Vodafone au ales România, ţară în care au operaţiuni semnificative, pentru a derula teste pentru un nou mod de a construi reţelele de telecomunicaţii 5G – cu echipamente şi soft livrate de zeci sau poate chiar sute de furnizori diferiţi şi nu doar de furnizorii tradiţionali Ericsson, Nokia şi Huawei.

Cele două grupuri promit că dacă acest experiment va fi declarat reuşit, va declanşa o mişcare tectonică în industria de telecomunicaţii pentru că va dechide o piaţă “rezervată” până acum unui număr select de companii către un număr vast de producători de hardware şi software, au anunțat cele două grupuri de comunicații.

„Astăzi, Orange şi Vodafone au convenit să construiască o Reţea de Acces Radio (RAN) deschisă, cu partajarea RAN în zonele rurale din Europa în care ambele companii deţin reţele mobile.

Este pentru prima dată când două companii au convenit să partajeze reţele Open RAN în Europa. Primele site-uri comerciale care urmează să fie implementate în cadrul acestei înţelegeri sunt planificate să înceapă anul acesta într-o zonă rurală din România, lângă Bucureşti.

Acestea vor oferi o experienţă reală iniţială a acestui nou model operaţional bazat pe integrarea hardware-ului şi software-ului de la mai mulţi furnizori, pregătind terenul pentru implementări la scară largă.

Orange şi Vodafone lucrează în prezent la selectarea individuală a furnizorilor strategici pentru această fază iniţială de construcţie”, au anunţat cele două grupuri de telecomunicaţii.

Miza trecerii la tehnologia unor reţele deschise – Open Radio Acces Network Open RAN – a fost explicată în urmă cu doi ani, într-o întâlnire cu media, de Cătălin Buliga, care la acea dată era director de tehnologie al Vodafone România. El a fost recrutat între timp pentru o poziţie simulară de Vodafone Egipt, o companie cu peste 40 de milioane de clienţi pe telefonie mobilă.

Trecerea la construcţia de reţele Open RAN repezintă o adevărată revoluţie, pentru că va marca migrarea de la o lume în care echipamentele şi aplicaţiile sunt livrate practic de trei mari companii către una în care zeci sau chiar sute de furnizori vor face acest lucru, la fel ca în industria de IT, unde mai multe componente şi aplicaţii de la diferiţi furnizori pot fi combinate fără nicio problemă, a explicat Cătălin Buliga.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol