26 aprilie 2024, 6:42

Românii cred că dragostea este cea mai arzătoare nevoie a copiilor instituționalizați

Un studiu îngrijorător legat de copiii din centrele de plasament a fost realizat de Fundația Alex Tache, în perioada 25-30 noiembrie 2019.

Românii consideră că cel mai mare risc cu care s-ar confrunta copiii instituționalizați este ”comportamentul de neadaptare socială și incapacitatea de relaționare”. 26,8% dintre români cred că acești copii ar putea avea un ”comportament deviant (furt, agresivitate, conflict cu legea)”, iar 15,52% sunt de părere că ”bolile, tratamentul iresponsabil, sechele asupra sănătății” ar fi un risc major pentru ei.

În opinia românilor ceea ce lipsesc copiilor este ”dragostea”(70%), ”școlarizarea de calitate” (16,6%) și ”lipsa de hrană sau haine” (8,19%), potrivit unui comunicat de presă remis redacției noastre.

Cuvinte emoționante au fost spuse de Adrian Gogiu care a trăit într-un centru de plasament până la 18 ani și astăzi se află în Fundația Alex Tache ca voluntar. ”Când eram eu în centru, bătaia era la ordinea zilei. Din partea tuturor. Într-un centru erau cca. 150 de copii, prea puțini supraveghetori și niciun îndrumător. Erai singur pe lume și înțelegeai cumva că așa vor fi lucrurile și de acum înainte. A fost greu. Acum s-au mai schimbat lucrurile în centre. Spre bine, dar mai sunt încă atât de multe de făcut. Un copil dintr-un centru are nevoie de ceva în plus față de hrană și haine”, a povestit acesta.

Aproape 50% dintre români se simt ”responsabili pentru viitorul copiilor instituționalizați”, ceea ce indică un comportament de angajament social ridicat al românilor.

sursa foto: Fundatia Alex Tache


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol