10 decembrie 2023, 15:55

Românii din Austria au început să încaseze ”Bonusul climatic 2023”

Plata „Bonusului pentru climă 2023” a început în luna septembrie. Ca și anul trecut, plata se va face automat și fără cerere. După plata unică de anul trecut a unui bonus climatic și antifiscalitate majorat, plata din acest an va reveni la sistemul inițial cu scalare regională.

Suma de bază este de 110 euro. În funcție de nivelul regional, prima climatică se va ridica la maximum 220 de euro în 2023.

Bonusul climatic se plătește tuturor persoanelor care au reședința principală în Austria timp de cel puțin șase luni sau 183 de zile în anul în care au dreptul la el – indiferent de cetățenie și vârstă.

Un număr total de 8.574.541 de persoane sunt eligibile pentru bonusul climatic 2023 în cursul anului. Dintre acestea, 7.490.914 persoane vor primi Bonusul pentru climă direct în contul lor și 1.083.627 prin poștă, scrie Heute.

Transferurile în cont vor fi finalizate încă din a doua săptămână a lunii septembrie, datorită celor 1,2 milioane de transferuri posibile pe zi. Livrarea prin poștă va avea loc până la sfârșitul lunii octombrie.

Cei care s-au mutat în prima jumătate a anului vor primi bonusul climatic în primăvara anului 2024. În aceste cazuri, dreptul la bonusul climatic din 2023 nu a fost încă îndeplinit, deoarece în luna iulie nu a putut fi încă stabilit în mod clar locul majoritar de reședință pe parcursul întregului an sau nu au fost atinse deloc suficiente zile de raportare.

Cele mai importante puncte despre Bonus Klima 2023

➤ Pentru primul val de plăți, transferurile de cont se finalizează până la jumătatea lunii septembrie, iar livrările poștale până la sfârșitul lunii octombrie.

➤ Bonusul climatic 2023 este plătit în sistemul original cu compensare regională.

➤ Suma de bază este aceeași pentru toți locuitorii din Austria și se ridică la 110 euro.

➤ Compensația regională ține cont de diferențele regionale și se ridică la 40 de euro, 75 de euro sau 110 euro, în funcție de locul de reședință.

➤ Categoriile regionale au fost colectate de către Statistik Austria pe baza unor date științifice.

➤ Cei care s-au mutat în prima jumătate a anului vor primi bonusul climatic în primăvara anului 2024.

➤ Cu ajutorul noului instrument de pe site-ul web, informațiile personalizate privind eligibilitatea și cuantumul bonusului climatic pot fi accesate rapid și ușor aici,  după scanarea unei cărți de identitate (pașaport, permis de conducere sau carte de identitate).

➤ Bonusul climatic sub formă de voucher poate fi răscumpărat în mii de magazine din întreaga Austrie, de la supermarketuri la biblioteci, sau poate fi răscumpărat în numerar la banca parteneră bank99. Pentru toate punctele de răscumpărare, click aici 

➤ Pentru întrebări legate de bonusul climatic, linia telefonică directă poate fi apelată la numărul 0800 8000 80. Pentru informații suplimentare, click aici


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol