26 aprilie 2024, 16:44

Zeci de mii de români, la mare de 1 mai. Patronul unui camping din Vama Veche explică de ce merg tinerii pe litoral

An de an, Ziua Internațională a Muncii coincide cu lansarea sezonului estival în România. Cluburile și barurile de la mare își deschid porțile, bazându-se pe venirea turiștilor care sunt gata să petreacă. Fie că aleg Mamaia, Costinești sau Vama Veche, pentru mulți tineri a devenit o tradiție să sărbătorească 1 mai într-una din stațiunile de pe litoralul românesc.

Ștefan Alexandru Mihai este un tânăr antreprenor. Este unul din fondatorii Asociației de reconstituire istorică Historia Renascita și al grupului Geto-Dacii Sudcarpatici. Pasionat de sailing, fotografie, dar și proaspăt absolvent al unor cursuri de teatru, parcurge și un program masteral la SNSPA. Este vechi vamaiot și anul acesta s-a decis să deschidă un camping și un food court în Vama Veche, Acasă.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Alexandru a prezentat motivele pentru care tinerii merg în Vama Veche.

Ștefan Mihai Alexandru

Ștefan Alexandru Mihai

editiadedimineata.ro: Care sunt primele amintiri pe care le ai din Vama Veche?

Ștefan Alexandru Mihai: Am descoperit Vama Veche în perioada studenției. Fiind iubitor de trenuri și în general de tot ceea ce presupune domeniul feroviar, foloseam cu mare drag acest mijloc de transport și călătoream către mare cât de des puteam. Cred că m-aș fi dus probabil tot spre Mamaia, acolo unde eram obișnuit să merg cu părinții de mic și unde accesul, cel puțin dacă ai plecat cu trenul, este mult mai facil. Însă fiind singur pe drum și având prieteni în Vamă, am decis să dau curs invitației lor și am schimbat destinația în ultimul moment. O decizie care ulterior avea să-mi schimbe viața! Așa s-a întâmplat să văd o altă față a litoralului, care avea să-mi placă mult mai mult. Concret, dacă mă refer la primele amintiri legate de acest loc, îmi amintesc de un răsărit de soare la cort, undeva în partea de sud a stațiunii. În anii aceia se campa foarte mult în această zonă. Trăiam pentru prima oară sentimentul de a vedea răsăritul și marea încă din prima clipă a dimineții, atunci când deschideam ochii imediat după somn. Mi-a plăcut mult asta și chiar dacă nu aveam sentimentul de confort al unei camere de hotel, mă simțeam cel puțin la fel de fericit având lângă mine marea și mulți oameni frumoși.

editiadedimineata.ro: Deși aproape în fiecare an e frig de 1 mai, mulți români merg la mare. De ce fac asta? Cum a devenit o tradiție?

Ștefan Alexandru Mihai: De 1 mai, lumea preferă să îndure frigul și să se bucure de natură după lunga perioadă a extra-sezonului. Da, pentru mulți dintre noi a devenit deja tradiție, la mine fiind cred cel de al 7-lea an consecutiv când vin și în această perioadă. Cu mulți dintre prieteni nici nu trebuie să vorbesc pentru a stabili o întâlnire aici, pentru că știm deja că ne vom întâlni oricum pe plajă, în jurul unui foc sau la unul dintre barurile care sunt deja consacrate. Ne simțim bine aici, acasă, cum îmi place mie să spun.

editiadedimineata.ro: De ce ai alege Vama Veche și nu ai merge în Mamaia sau într-o stațiune din Bulgaria?

Ștefan Alexandru Mihai: Vama Veche îți dă o senzație de libertate aparte, pe care nu cred că o poți găsi în altă parte pe litoralul românesc. În general, prejudecățile nu își au locul în Vamă. Nimeni nu se uită ciudat la tine dacă vorbești prea tare, începi să cânți din senin, faci baie dezbrăcat în mare sau pur și simplu vrei să-ți petreci toată noaptea pe plajă. Atât timp cât nu îi deranjezi pe cei din jur și cât nu încalci legile desigur, poți face cam orice. Iar românii sunt foarte inventivi și creativi uneori. În ceea ce îi privește pe vecinii noștri bulgari, trebuie să recunosc că îi vizitez de câte ori am ocazia, pentru că am descoperit niște locuri minunate: ferma de midii de la Dalboka și Capul Kaliakra, care este de o frumusețe rar întâlnită. Însă de fiecare dat[, fie că e vorba de o masă copioasă sau de o simplă plimbare, mă reîntorc degrabă acasă! Atmosfera Vămii e inegalabilă, iar vecinii noștri nu au un loc încărcat cu o așa energie pozitivă. E foarte interesant de urmărit diferența dintre sătucele bulgărești care par a fi pustii, în această perioadă, de 1 mai, și Vama Veche.

editiadedimineata.ro: Se spune că s-a stricat Vama Veche. Ce s-a schimbat în ultimii ani?

Ștefan Alexandru Mihai: Vama cu siguranță s-a schimbat, dar după părerea mea nu s-a stricat. Și Vama Veche, ca tot ceea ce ne înconjoară, se schimbă în fiecare moment. Dacă în bine sau în rău, nu pot decide eu. Fiecare are părerile proprii și fiecare trebuie să acționeze în consecință. Mie personal, atunci când nu îmi place ceva, nu stau. Parte din schimbările făcute în ultima perioadă, cele care țin de muzică, de stilul de amenajare a cârciumilor- așa cum îmi place mie să le spun club-urilor, pub-urilor, discotecilor, ș.a.m.d.- sunt într-un strâns raport între cerere și ofertă. A devenit mult mai comercială, asta pot spune cu siguranță, dar încă mai sunt mulți oameni faini care vor să îi redea farmecul pe care îl avea acum mulți ani. În ceea ce mă privește, îmi doresc mult ca în camping-ul pe care îl administrez lumea să poată auzi acordurile de chitară care ne-au făcut pe toți să ne îndrăgostim de aceste meleaguri.

editiadedimineata.ro: Ce așteptări ai pentru anul acesta? Crezi că vor veni mulți tineri în Vama Veche?

Ștefan Alexandru Mihai: Cu siguranță, Vama crește de la an la an și cred că își va menține acest trend o bună perioadă de acum înainte. În ceea ce privește segmentul de vârstă al turiștilor, este din ce în ce mai variat și asta nu poate decât să mă bucure. Am și prieteni de 16 ani care mă vizitează, dar și de peste 50 ani. Și atâta timp cât toată lumea se simte bine și zâmbește, asta înseamnă că fiecare se regăsește aici. În ceea ce privește așteptările mele, sunt legate de a face oamenii fericiți. Mă interesează să ofer mâncare și servicii foarte bune, astfel încât lumea să revină cu plăcere. De asemenea, îmi doresc să întâlnesc cât mai mulți oameni talentați în diverse domenii: muzică, literatură, pictură, teatru, cărora să le propun să se implice în proiectele culturale pe care le-am inițiat.  Între timp, vreau să recreez acea atmosferă care m-a făcut și pe mine să mă îndragostesc de Vama Veche și cumva, dacă de poate spune așa, să dau lumina mai departe, undeva în Vamă, unde cu toții să fim acasă.

Foto cover: Mihnea Turcu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol