20 aprilie 2024, 14:03

Românii și Occidentul – între mândrie națională și complexul de inferioritate

Sentimentul de inferioritate al românilor în raport cu occidentalii este un complex ce ne macină de generații întregi, fiind adânc înrădăcinat în substratul națiunii. Una dintre trăsăturile esențiale ale românilor este că se percep lipsiți de valoare, fapt ce îi împiedică să fie fericiți.

Pentru a înțelege mai bine apariția acestui complex și modalitatea prin care poate fi diminuat, am discutat cu psihoterapeuta Ana Maria Ciobanu, care ne-a oferit o perspectivă nuanțată, bazată pe vasta sa experiență în acest domeniu.

Întârzierea istorică a țării noastre poate fi o cauză care duce la dezvoltarea acestui complex de  inferioritate

sursa: facebook.ro

Care credeți că sunt cauzele complexului de inferioritate al românilor în raport occidentalii?

Ana Maria Ciobanu : Consider că prea des ne asumăm reducționismele despre români. Ne-am asumat că avem o imagine negativă și până  și cea mai banală remarcă pornită din necunoaștere merită gândită, procesată și internalizată. Acceptăm diverse comentarii despre noi ca pe un dat și dorim să dovedim că noi suntem cei buni, de aceea simpla nevoie de a dovedi ceva schimbă natura contactului uman, balanța de egalitate dintr-o conversație și o mută din sfera unei interacțiuni sincere în sfera judecății de valoare, întrucât pornește de la premisa generalizată și asumată de români, resoectiv: că tu ai putea să faci cutare lucru, dacă reușești să fii excepția.

Întârzierea istorică a țării noastre poate fi o cauză care duce la dezvoltarea acestui complex de  inferioritate. O altă  cauză a dezvoltării acestui complex poate fi și faptul că luăm preocuparea pentru cum suntem percepuți mult prea în serios. Vestul a fost mereu un ideal, o imagine despre cum am vrea să fim și prin urmare ne-am raportat mereu la acest ideal fără însă a ține cont de cine suntem noi cu adevărat, ajungând să confundăm o diferență de nivel de dezvoltare cu legitimitatea unor judecăți de valoare legată de calitatea noastră umană.

Ce cred românii despre ei  însiși?

sursa: www.consultanta-psihologica.com

Am observat în ședințele de consiliere, că autoaprecierele românilor au tendința să fie moderate. Dacă nu avem conturată în minte o imagine clară despre cine suntem ca popor, vom pendula între doua extreme – mândria de a fi român și rușinea pe care o simțim când auzim diverse acțiuni ale conaționalilor noștri. Prin urmare, românii sunt înclinați să facă aprecieri negative la adresa lor, gândindu-se la asocieri sau însușiri mai puțin laudative. Există însă și autoaprecieri pozitive legate de hărnicia, toleranța și inteligența noastra ca popor.

Prin ce se manifestă complexul de inferioritate?

Complexul de inferioritate este sentimentul inconștient de nepotrivire perceput de o persoană. Atunci când suferim de acest complex, considerăm că nu suntem la același nivel superior ca și semenii noștri, că avem anumite carențe și deficiențe. Acest fapt ne poate cauza un disconfort psihologic considerabil, indiferent dacă aceste trăiri sunt conștientizate sau nu.

sursa: psicologoalcorcon.com

Care sunt factorii ce influențează pesimismul românilor?

Pesimismul românilor este influențat  și alimentat de instabilitatea din sfera politico-economică. Entuziasmul anilor de huzur financiar ( perioada 2007-2008) s-a transformat într-un șoc psihologic, care ulterior a atras după sine o stare de indignare și frustrare. Lipsa disponibilității de a lupta cu forțele proprii pentru a ne îmbunătăți condițiile de viață, resemnarea prematură și așteptarea soluțiilor de la autorități pot fi de asemenea factori ce mențin starea de pesimism.

Ce impact credeți că are acest complex asupra bunăstarii românilor?

În primul rând, consider că o gândire pesimistă blochează creativitatea unui individ ceea ce duce la inacțiune. Progresul este întodeauna legat de acțiune, de adaptarea la noile condiții ale vieții în care este necesar să găsim soluțiile optime. Atunci când suntem pesimiști, nu reușim să facem față schimbărilor și înregistrăm o scădere a performanțelor noastre profesionale. Într-un context de viată dificil și stresant, acest complex ne determină să vedem doar repercursiunile și aspectele negative – partea goală a paharului –  lucrul care ne demotivează și ne împiedică să gasim motive de reconfigurare.

sursa: www.wsj.com

Ce soluții ați găsi pentru ca românii să scape de acest complex de inferioritate?

Ca sugestie, este necesar să acționăm fiecare dintre noi mai mult decât vorbim. Să ieșim din starea de neputință și criticism căutând soluții. Putem fi mai buni împreună dacă fiecare dintre noi își îndeplinește cu seriozitate responsabilitățile, dacă arătăm grijă și interes în domeniul nostru profesional și social, dacă credem că binele poate fi adus în prezent prin acțiuni simple dar de efect, dacă ne autoeducăm să identificăm realele noastre nevoi și să ne centrăm pe ele pentru a trăi în autenticitate și împacare cu sine – atunci vom reuși să dobândim bunăstarea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE