8 mai 2024, 11:12

Românii vor avea dreptul la medicină personalizată pe baza recomandării medicale

Românii vor avea dreptul la medicină personalizată pe baza recomandării medicale, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea Senatului. Documentul prevede acordarea de servicii medicale preventive, de diagnostic și reabilitare, respectiv, îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient.

După ce pacienții cu boli oncologice au obținut dreptul de a primi terapii personalizate, printr-o Lege adoptată anul trecut, și alte categorii de pacienți vor putea beneficia de cel mai potrivit tratament în funcție de analizele genetice, potrivit Radio România Actualități.

O inițiativă legislativă prevede că pacientul are dreptul la medicină personalizată pe baza recomandării medicale, iar pentru a se asigura respectarea acestui drept, medicul specialist are obligația de a pune la dispoziția pacientului informații fiabile, pertinente și ușor de înțeles referitoare la opțiunile privind intervențiile medicale propuse, inclusiv beneficiile preconizate și riscurile acestora.

Consimțământul pacientului va fi obligatoriu pentru fiecare intervenție medicală specifică acestui tip de medicină, mai prevede proiectul.

„Indicele European de Medicină Personalizată” arată că România ocupă locul 31 din 33 în ceea ce privește utilizarea în practică a tratamentelor inovatoare. Dintre țările UE, doar Cipru se află în urma noastră, Bulgaria și Grecia înregistrând scoruri sensibil mai bune.

Situația s-ar putea schimba însă, în contextul în care senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, a inițiat un proiect de lege prin care românilor le este recunoscut dreptul la medicină personalizată. Proiectul de act normativ a fost depus în prima decadă a 2022 la Senat, după ce a obținut avizul CES, dar și pe cele ale Consiliului legislativ și Consiliului concurenței. Pe 21 decembrie 2022, senatoarea Nicoleta Pauliuc a depus proiectul în Parlament.

Documentul vine în completarea Legii nr. 46 din 2003 privind drepturile pacientului și prevede introducerea a două noi articole. Primul definește medicina personalizată ca fiind „îngrijirile de sănătate acordate în baza unui model medical care folosește caracterizarea fenotipurilor și genotipurilor persoanelor, care constau în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale fiecărui pacient”.

Al doilea articol statuează faptul că pacientul are dreptul la medicină personalizată în baza recomandării medicale. Medicul are obligația de a pune la dispoziția pacientului „informații fiabile, pertinente și ușor de înțeles referitoare la opțiunile privind intervențiile medicale propuse, inclusiv beneficiile preconizate și riscurile acestora”.

Pentru fiecare intervenție medicală specifică medicinei personalizate este nevoie în mod obligatoriu de consimțământul pacientului. Colectarea și gestionarea datelor necesare pentru dezvoltarea și aplicarea medicinei personalizate se realizează în conformitate cu legislația privind protecția datelor, mai prevede documentul. Legea ar urma să intre în vigoare la 6 luni de la aprobare, scrie raportuldegarda.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol