6 august 2020, 1:33

Românul Horia Colibășanu deschide o nouă rută pe Everest

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a plecat, joi, în munţii Himalaya, pentru o escalada Everestul, cu scopul de a deschide o nouă rută spre cel mai înalt vârf din lume.

Horia Colibăşanu este considerat ca cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri.

Sportivul român, de meserie stomatolog, a plecat, joi, spre munţii Himalaya, urmând ca expediţia să înceapă pe data de 3 aprilie, o dată cu trekkingul pe Valea Khumbu, în Nepal. Alpinistul timişorean şi-a propus să deschidă o rută nouă pe Everest (8.848 metri) până la sfârșitul lunii mai, când plănuiește să ajungă la destinație.

“Expediţia din acest an este o provocare pentru mine, ca alpinist de mare înălţime. Mi-am propus să încerc deschiderea unei rute noi de urcare pe vârful Everest, bazându-mă pe experienţa de până acum şi în special pe cea de anul trecut, când am reuşit să rămân mai multe zile la rând la altitudine de peste 8.000 de metri”, a declarat Horia Colibăşanu, conform mediafax.ro.

sursa descoperalocuri.ro

Alpinistul român va efectua această expediţie alături de partenerul său, Peter Hámor (53 de ani), alpinist din Slovacia, care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri. Horia şi Peter formează o echipă timp de opt ani, perioadă în care au acumulat o experiență vastă în domeniul alpinismului.

“Peter Hámor este unul dintre alpiniştii pe care eu îi apreciez foarte mult. Este un bun sportiv, rapid şi are multă experienţă în Himalaya. Contez mult pe echipa noastră pentru succesul acestei ascensiuni, având în vedere provocarea pe care ne-am ales-o în 2018 ”, a adăugat Horia Colibăşanu.

Anul acesta are loc cea de-a 20-a expediţie internaţională a lui Horia Colibăşanu şi cea de-a 15-a în Himalaya.

Anul trecut, Horia Colibăşanu a reuşit să cucerească vârful Everest (8.848 metri), din Munţii Himalaya, stabilind o premieră naţională după ce a urcat pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără şerpaşi sau oxigen suplimentar.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.