2 octombrie 2023, 2:43

”Rusia a distrus în Europa ordinea păcii bazate pe reguli”. În Elveția colcăie spionii ruși și chinezi

Invadarea Ucrainei de către Rusia a sporit și mai mult rivalitatea dintre marile puteri și a făcut din Elveția (gazdă a multor organizații internaționale) un centru pentru spionajul rus și chinez, potrivit Serviciului elvețian de Informații, citat de sudouest.fr.

Rusia a distrus ordinea păcii bazate pe reguli în Europa”, notează Serviciul Federal de Informații (SRC) în raportul său anual publicat luni. SRC se ocupă și de contrainformații.

Ordinea mondială bipolară

O distrugere care înseamnă că „forurile internaționale pentru promovarea păcii și a securității colective precum ONU și OSCE și-au pierdut din nou eficacitatea, iar o nouă ordine mondială stabilă nu se vede la orizont”, analizează serviciile de spionaj elvețiene. La aceasta se adaugă tendința „spre o ordine mondială bipolară, marcată de rivalitatea sistemică dintre Statele Unite și China”. Prin urmare, „activitățile de spionaj străine, în principal ruse și chineze, reprezintă încă o mare amenințare pentru Elveția”.

Datorită, printre altele, rolului său de stat care găzduiește numeroase organizații internaționale, „Elveția este una dintre țările europene în care cel mai mare număr de membri ai serviciilor de informații ruse sunt dislocați sub acoperire diplomatică ”.  Sediul european al ONU este situat la Geneva, precum și sediul multor agenții ONU.

Amenințare

Tot aici se întâlnesc în mod regulat sute de diplomați pentru a lua parte la diferitele reuniuni anuale ale acestor organisme, fie că este vorba de Consiliul pentru Drepturile Omului, care are loc în prezent, de Adunarea Mondială a Sănătății sau de conferința internațională a muncii. Tot atâtea oportunități ca un spion să se piardă în mulțime, să facă contacte și să adune informații într-un oraș în care se întâlnesc și mulți finanțatori, lideri economici și politici.

Mandatul Elveției la Consiliul de Securitate al ONU (din ianuarie 2023 și pentru prima dată în istoria sa) „mărește amenințarea pe care o reprezintă spionajul pentru elvețieni” care lucrează la dosarele Consiliului de Securitate. Ei devin inevitabil ținte pentru spioni.

Războiul din Ucraina a forțat, de asemenea, SRC să se concentreze asupra regiunilor pe care nu le-a avut în atenție până atunci, pentru a împiedica Rusia să eludeze legile care interzic exportul de armament, bazându-se pe companii cu sediul în Uniunea Economică Eurasiatică, dar și în Turcia sau India, notează SRC.

Sursa foto: CC Alexey M. /Wikimedia


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol