23 iunie 2024, 20:44

RUSIA. „Niet” la plăți prin fintech-uri! La metroul din Moscova, fără Apple Pay și Google Pay

Invazia Ucrainei de către Rusia și undele de șoc geopolitice pe care le creează lovesc aproape toate colțurile economiei globale, inclusiv domeniul în curs de dezvoltare, dar în creștere rapidă, al fintech-ului.

De la mic la mare, uniți

Vitalik Buterin, cofondatorul ruso-canadian al blockchain-ului Ethereum, l-a criticat pe președintele rus Vladimir Putin și invazia Ucrainei, condamnând-o drept „crimă împotriva poporului ucrainean și rus”. Buterin a spus că este „foarte supărat” de decizia Kremlinului.

Fondatorul Solana Labs, născut în Ucraina, Antoli Iakovenko, a scris pe Twitter că „Putin ne-a propulsat înapoi în secolul al XIX- lea”. De asemenea, dictatorul a aruncat fintech-urile implicate în transferuri de bani în inima crizei geopolitice. Comunitatea Solana a început să strângă bani pentru fondul național ucrainean de ajutor și a făcut primele donații în 1 martie.

Sistemul de plăți Wise a interzis transferurile de bani către Rusia și le-a plafonat pe cele către Ucraina la aproximativ 224 de dolari, invocând evoluțiile recente care fac „mai dificilă operarea serviciului”. Un purtător de cuvânt a scris:

„Monitorizăm situația îndeaproape și vom respecta toate sancțiunile”.

De asemenea, Wise elimină treptat comisioanele la plățile dinspre și către Ucraina.

Brex a confirmat că a oprit tranzacțiile cu numerar și carduri către sau dinspre Ucraina pentru a se conforma unui ordin executiv al SUA, dar a spus că lucrează la o soluție pentru a reduce impactul asupra clienților din zonă.

Revolut, o afacere ruso-ucraineană

Tiranul Putin ar putea învăța ceva despre cooperarea de succes, de la co-fondatorii Revolut. CEO-ul Nik Storonski și CTO-ul Vlad Iațenko (rus, respectiv ucrainean), arată ce poate realiza o colaborare de succes între cele două naționalități. Fondată în 2015, Revolut a avut cea mai rapidă creștere și este cea mai utilizată neo-bancă din Elveția. Deși nu este o bancă „adevărată”, Revolut este în parteneriat cu Credit Suisse pentru a furniza servicii.

Fiind o afacere din Marea Britanie, care face obiectul reglementării de către Autoritatea de Conduită Financiară (FCA), Revolut operează în conformitate cu toate legile aplicabile privind sancțiunile.

„Continuăm să monitorizăm cu atenție situația din Ucraina și vom lua orice măsuri suplimentare necesare, dacă este necesar”, a comunicat Revolut.

Compania, care are birouri în Ucraina, spune că a oferit sprijin pentru relocare angajaților din Ucraina.

Startup-ul lituanian Paysera a declarat că nu va mai procesa tranzacții în rubla rusă și că va închide, de asemenea, conturile care aparțin clienților ruși.

„Deși înțelegem că nu suntem un gigant pe piața financiară, vrem să transmitem mesajul că toți putem avea un impact prin alegerile pe care le facem. Paysera este solidară cu Ucraina!”, a scris compania.

La metroul din Moscova, plata se face în moduri tradiționale

Rușii nu-și mai pot folosi cardurile bancare cu Google Pay și Apple Pay, deoarece sancțiunile financiare recent impuse lovesc țara.

„Apple Pay nu funcționează în Rusia. Banca mea a trimis un mesaj în care spunea că este posibil ca serviciile să nu funcționeze din cauza schimbărilor pieței”, a declarat un cetățean rus.

Vineri, un comunicat de presă al Băncii Centrale a Rusiei a subliniat” „cardurile tuturor sistemelor de plată din Rusia continuă să funcționeze normal”. Cu toate acestea, clienții băncilor care au căzut sub sancțiuni – VTB Group, Sovcombank, Novikombank, Promsvyazbank și Otkritie nu pot plăti cu cardurile acestor bănci din străinătate, online și cu servicii înregistrate în țările care susțin sancțiunile. Declarația menționa doar pe scurt:

„Cardurile acestor bănci nu vor putea fi utilizate cu Apple Pay și Google Pay”.

Oamenii ar putea în continuare să efectueze plăți standard cu contact sau fără contact cu cardurile lor bancare în toată Rusia.

Ce fac oligarhii?

Unii cred că cei mai bogați oameni din Rusia ar putea folosi canalele de criptomonede pentru a reduce impactul sancțiunilor.
Iranul, care s-a confruntat cu sancțiuni, a folosit Bitcoin pentru a le atenua impactul, 4,5% din minerit provenind din această țară în luna mai 2021, conform companiei de analiză blockchain Elliptic.

Modul în care cea de-a doua economie din lume, China, răspunde în cele din urmă la criză poate reduce mult impactul restricțiilor occidentale. Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, a lansat recent transferuri de bani pe mobil către Alipay din China.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol