29 martie 2024, 11:30

S-au descoperit similarități între schizofrenie și demență

Cercetătorii au găsit pentru prima dată similarități între schizofrenie și demență, după ce au comparat cele două tulburări.

Oamenii de știință au comparat schizofrenia și demența frontotemporală, tulburări care sunt localizate în regiunile lobului frontal și temporal ale creierului.

Ideea poate fi regăsită la savantului Emil Kraepelin, care, a inventat termenul de „demență praecox”, în 1899, pentru a descrie declinul progresiv, mental și emoțional al pacienților tineri. Abordarea sa a fost rapid contestată, întrucât doar 25% dintre cei afectați au prezentat această formă de progresie a bolii.

Dar acum, cu ajutorul imagisticii și tehnologiei învățării automate, oamenii de știință au găsit primele indicii valabile ale unor tipare neuroanatomice din creier, asemănătoare cu semnătura pacienților cu demență frontotemporală.

Se întâmplă rar ca oamenii de știință să se întoarcă la descoperiri aparent depășite, care au mai mult de 120 de ani, dar în cazul unei cercetări recente, acest lucru s-a dovedit a fi chiar o motivație pentru doi medici cercetători de la Institutul Max Planck.

Este vorba despre, Emil Kraepelin, fondatorul Institutului Max Planck pentru Psihiatrie(MPI), și al spitalului de psihiatrie al universității Ludwig Maximilian din München (LMU), care a inventat termenul de „demență praecox”, în 1899, pentru a defini adulții tineri care se retrag din ce în ce mai mult din realitate și cad într-o stare ireversibilă, asemănătoare demenței. Savantul este cel care a făcut diviziunea psihozelor majore în psihoză maniaco-depresivă (numită în prezent „tulburare bipolară”) și demență praecox (numită acum „schizofrenie”)

Demența frontotemporală (FTD), în special varianta comportamentală (bvFTD), este dificil de recunoscut în stadiile incipiente, deoarece este adesea confundată cu schizofrenia. Astfel, asemănările sunt evidente: la indivizii din ambele grupuri apar schimbări de personalitate și de comportament. Schimbările care se instalează sunt dramatice pentru persoanele și rudele afectate.

Întrucât ambele tulburări sunt situate în regiunile frontale, temporale și insulare ale creierului, a fost evident pentru cercetători să le compare și direct.

Cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a instrui clasificatorii neuroanatomici ai ambelor tulburări, pe care i-au aplicat apoi datelor creierului din diferite cohorte.

Rezultatul, publicat recent în revista JAMA Psychiatry, a fost că 41% dintre pacienții cu schizofrenie au îndeplinit criteriile clasificatorului pentru demență frontotemporală, varianta comportamentală (bvFTD).

Când au văzut același lucru și la pacienții schizofrenici, ceva le-a sunat cunoscut, indicând o asemănare între cele două tulburări.

Echipa de cercetare a constatat că, cu cât este mai mare scorul bvFTD al pacienților (care a măsurat similitudinea dintre cele două tulburări), cu atât este mai probabil ca aceștia să aibă un fenotip „asemănător bvFTD”, și cu atât este mai puțin probabil ca aceștia să-și îmbunătățească simptomele pe parcursul a doi ani.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol