19 aprilie 2024, 14:00

Sacrifici somnul pentru a-ți face timp pentru tine? Nu procedezi bine!

Tendința de a împinge somnul, timp de  zece minute și apoi încă 15 sau 30, chiar și când ai o alarmă pe care nu o poți amâna, are un nume: „amânarea din răzbunare a culcării” („revenge bedtime procrastination”, în engleză). Jurnalista Daphne K. Lee a introdus termenul într-un tweet viral vara trecută, descriindu-l ca fiind ceea ce se întâmplă atunci când „oamenii care nu au prea mult control asupra vieții lor de zi refuză să adoarmă devreme, pentru a-și recâștiga un sentiment de libertate în timpul nopții târzii”.

Lee se gândea în mod specific la oamenii din China, care lucrează 12 sau mai multe ore pe zi și sacrifică somnul într-un act de sfidare. Un somn bun înseamnă mai mult decât să ai suficiente ore de somn; un program consistent contează de asemenea.

Shelby Harris, specialist în medicină comportamentală a somnului, a spus că cel puțin o dată pe săptămână aude de cineva care se luptă cu amânarea din răzbunare a culcării. Întârzierea somnului din orice motiv este îngrijorătoare. Privarea de somn vă poate afecta fizic, ducând la slăbirea imunității, hipertensiune arterială, creșterea în greutate și un risc crescut de boli de inimă. Vă și poate afecta mintal, creând probleme de memorie și dificultăți de gândire și concentrare.

Iată sfaturi de la experți pentru a depăși amânarea somnului:

Fă-ți timp pentru tine și maximizează-l. La fel cum îți faci timp pentru cină sau mersul la sala de sport, asigură-te că timpul liber este o parte desemnată a zilei tale. Programează-l pentru orele de seară devreme, dacă este posibil, cu mult spațiu de mișcare înainte de culcare. Apoi alege o activitate care să fie plăcută și care să-ți susțină sănătatea mintală și rezistența în fața stresului.

Filtrează-ți programul. Suntem mai predispuși să ne simțim răzbunători atunci când nu vedem valoarea angajamentelor noastre zilnice de timp. Nu-ți pierde timpul în întâlniri inutile sau cu obligații de care chiar nu-ți pasă.

Poartă o discuție sinceră cu tine. Imaginează-ți ce va aduce ziua următoare și cum vei fi mai productiv dacă vei dormi suficient. Fă o listă cu ceea ce te va ajuta să dormi și fă din somn o prioritate.

Fii ferm! Nu mai folosi expresii precum „Voi încerca să mă culc la ora 10”. În schimb, spune-ți „Mă voi culca la ora 10”. O astfel de fermitate poate ajuta la asigurarea faptului că se întâmplă acel lucru.

Pune o alarmă cu o oră înainte de culcare. Când pornește alarma, este timpul să începi rutina de culcare. Oprește aparatele electronice și diminuează luminile din casă. Apoi fă ceva relaxant, cum ar fi un duș cald. Când ieși din apa fierbinte, temperatura corpului va scădea, ceea ce ajută la declanșarea producției de melatonină care promovează somnul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol