27 septembrie 2020, 0:26

Salariații se tem. Ce se întâmplă cu angajații nevoiți să stea în carantină

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a ținut să transmită clarificări salariaților în vederea obținerii concediului medical și a indemnizației pentru carantină. Reprezentanții instituției au precizat, printre altele, că durata concediilor medicale nu va fi cumulată cu durata concediilor medicale standard, pentru alte afecțiuni, anunță Digi24. 

Astfel, potrivit informațiilor transmise printr-un comunicat oficial al CNAS, asigurații pot beneficia de concediu și de o indemnizație de carantină, în baza reglementărilor introduse în rdonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu scopul prevenirii și recuperării pacienților care prezintă simptome ale îmbolnăvirii cu coronavirus.

Așadar, CNAS a anunțat că indemnizația pentru carantină se va acorda asiguraților care au primit o diagnosticare sau dacă prezintă simptome ale infectării cu coronavirus, pe o durată stabilită în prealabil prin certificatul eliberat de medic.

„Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică. În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară. Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni”, menționează Casa, potrivit Digi24. 

Mai mult decât atât, dacă perioada de carantină, stabilită de organele de specialitate ale direcțiilor de sănătate publică, depășește 90 de zile, nu va mai fi necesar avizul medicului expert.

„Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, adaugă CNAS, mai arată sursa citată.

Sursă Foto: europafm.ro.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.