3 mai 2024, 16:40

„Salinate de Turda”, al treisprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului „Salinate de Turda” în registrul celor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată.

Este al treisprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european. „Salinate de Turda” este un preparat din carne de porc, afumat şi uscat, obţinut prin procesul de sărare umedă cu saramură naturală.

Preparatul se obtine prin marinare cu saramură naturală, în amestec cu un mix de condiment, zaharuri și culture lactice timp de 5-7 zile. Apoi este afumat cu lemn de esenta tare, iar ultima etapa este cea de maturare-uscare timp de 20-28 de zile. Toate etapele specifice procesului de producţie au loc în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda şi comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoş, din judeţul Cluj.

Produsul se comercializează sub diferite denumiri precum: ceafă, cotlet, piept şi pulpă de porc şi este prezentat ambalat sau ca bucăţi întregi ori feliate.

Printre produsele româneşti înregistrate la nivel european se numără magiunul de prune de Topoloveni, scrumbia afumată de Dunăre şi telemeaua de Sibiu.

În prezent, România mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene: Batog deltaic de sturion şi Babic de Buzău.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol