25 iulie 2024, 18:29

Sărbătoarea Mucenicilor – Tradiții și obiceiuri culese din popor

Pe data de 9 martie, românii de pretutindeni sărbătoresc cei 40 de mucenici. Obiceiurile din ziua mucenicilor formează un ritual specific, care se păstrează şi astăzi în toate colţurile ţării. De asemenea, pe 9 martie, de Mucenici este ziua oficială când încep muncile agricole. 

Tradiția spune că bărbații trebuie să bea în ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Vinul reprezintă sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei. După tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40, după cea geto-dacica, au fost 44, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, în unele zone, există până astăzi credința, că acești Sfinți au fost 44.

Cei care nu pot să bea cele 40 de pahare cu vin, e bine că măcar să guste vin în această zi sau să fie stropiți cu vin, acesta însemnând sânge și putere de muncă peste an.

Indiferent în ce zonă a ţării te afli, tradiţionalii mucenici nu trebuie să lipsească. Acele 40 de opturi mici preparate din aluat îţi vor aduce noroc în dragoste şi bunăstare în casă. Ele sunt un fel de garanţie a mulţumirii sufleteşti şi a liniştii în familie. Tot conform tradiției din strămoși, bărbații trebuie să bea 40 de pahare de vin roşu pentru a fi sănătoşi, puternici şi buni de muncă tot anul. Se spune că vinul reprezintă sângele vărsat al mucenicilor care conferă puterea cu care au luptat ei în noaptea osândei pentru dreapta lor credinţă.

Simbolistica cifrei 8

Cifra 8 este simbol al infinitului şi al echilibrului cosmic şi pare să-şi aibă originea în neolitic, în ritualurile de marcare a anului nou celebrat la echinocţiul de primăvară, cifra 8 fiind o reprezentare plastică a zeului indo-european antropomorf.

Formă de 8 a mucenicilor mai poate fi interpretată că şi cununa pe care dumnezeu a aşezat-o pe capul fiecărui mucenic în noaptea în care au stat în lacul îngheţat, conform ziarulevenimentul.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol