28 martie 2024, 16:06

Sarkozy, trei ani de închisoare. Obama: “Niciodată nu se abătea de la interesul său”

Condamnarea fostului președinte francez Nicolas Sarkozy a făcut înconjurul lumii. Trei ani de închisoare pentru corupţie şi trafic de influenţă, dintre care unul CU EXECUTARE, reprezintă pedeapsa pentru că în 2014 a vrut să influențeze ancheta  în care era efectuate cercetări cu privire la finanțarea campaniei electorale.

Din cei trei ani, doi sunt cu suspendare. Al treilea, nu. Rămâne de văzut dacă fostul președinte va merge la închisoare, întrucât anul de condamnare cu executare poate fi convertit în arest la domiciliu sau supraveghere cu brăţară electronică.

Opinia lui Obama

Relevante sunt și vorbele scrise de fostul președinte american Barack Obama, în volumul său de memorii “Pământul Făgăduinței”. Dintre toți șefii de stat și de guvern Sarkozy i-a produs cea mai proastă impresie.

“Era ca un personaj ieșit dintr-o pictură a lui Toulouse Lautrec”, explică Obama, povestind că îl deranja faptul că Sarkozy era coleric și gesticula foarte mult. Era arogant și își aroga prea multe merite.

“Discuțiile cu Sarkozy erau pe cât de amuzante, pe atât de exasperante, mâinile lui se mișcau continuu, pieptul i se umfla ca unui cocoș iar translatorul său personal era mereu prezent lângă el pentru  a-i oglindi cu frenezie fiecare gest. Asta pe măsură ce discuția aluneca de la lingușeli la ton ridicat. Niciodată nu se abătea de la interesul său, clar identificabil de la început”, scrie Obama.

Fostul preşedinte – conservator – francez (2007-2012) a fost găsit vinovat de corupţie şi trafic de influenţă într-o afacere de ascultări telefonice. Este primul fost şef de stat francez condamnat la închisoare cu executare. Asta nu înseamnă însă că Sarkozy va şi intra după gratii.

Istorie

El devine astfel primul ex-preşedinte al celei de-a 5-a Republici franceze care este condamnat pentru fapte de corupţie şi trafic de influenţă şi primul fost şef de stat francez condamnat la închisoare cu executare.

Inaintea sa, doar fostul său mentor, Jacques Chirac, mai fusese sancţionat de justiţie în 2011. Chirac nu fusese însă condamnat decât la închisoare cu suspendare şi sub o acuzaţie mai „lejeră”: deturnare de fonduri publice, în dosarul posturilor fictive la Primăria Parisului pe când era prim edil al capitalei.

În scandalul actual, zis „al ascultărilor telefonice”, parchetul naţional financiar (PNF) ceruse pedepse şi mai grele: 4 ani de închisoare, din care doi cu suspendare, pentru ex-liderul dreptei franceze, la fel ca şi pentru ceilalalţi doi co-inculpaţi în această afacere, Thierry Herzog, avocatul şi prietenul lui Sarkozy, şi fostul magistrat Gilbert Azibert.

Toţi trei erau acuzaţi de corupţie şi trafic de influenţă. Tribunalul corecţional a estimat că între cei trei oameni a existat „un pact de corupţie” şi că Sarkozy, „garant al independenţei justiţiei, s-a folosit de statutul său pentru a-l onora pe un magistrat care-i servise interesele personale. Acuzaţii care au adus un grav prejudiciu încrederii publice, lăsând să se înţeleagă că se pot face aranjamente oculte pentru a satisface interese personale. Acest lucru cere un răspuns penal ferm” a conchis preşedinta Tribunalului corecţional. In ciuda acestor concluzii dure, curtea a dat verdicte mai puţin severe decât cele cerute de Parchetul naţional financiar, amintește RFI România.

Nicolas Sarkozy, care a afirmat dintotdeauna că nu a comis „nici cel mai mic act de corupţie”, a fost prezent la citirea acestui verdict. Impasibil şi fără niciun comentariu, el a părăsit apoi tribunalul din Paris însoţit de avocata sa Jacqueline Laffont.

 

Foto: Voici


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol