29 noiembrie 2022, 3:31

Şase lacuri din Rezervația Biosferei Delta Dunării au secat integral

Șase lacuri din Rezervația Biosferei Delta Dunării au secat integral, iar alte 18 au un nivel al apei foarte scăzut din cauza secetei din ultima perioadă. Din acest motiv, pescarii comerciali de acolo vor să își desfășoare activitatea pe fluviu sau în Marea Neagră.

Efectele secetei s-au accentuat în ultima lună în Delta Dunării, așa încât șase lacuri au secat, iar nivelul apei în alte 18 a scăzut cu de la 50 până la 90% față de perioada anterioară, potrivit Radio România Actualități.

S-au semnalat și cazuri de mortalități piscicole, iar pescarii au fost obligați să schimbe uneltele pe care le folosesc și vor să-și desfășoare activitatea pe Dunăre sau în Marea Neagră.

Având în vedere capturile scăzute din ultima perioadă și faptul că normativele în vigoare le impun să captureze anumite cantități pentru a nu-și pierde dreptul de a-și desfășura activitatea, Administrația Deltei urmează să reanalizeze cotele stabilite pentru pescarii comerciali.

Viorica Bâscă, directoarea executivă a administrației, spune că lucrările de decolmatare care se desfășoară reprezintă doar o soluție parțială, cât timp debitul Dunării rămâne la nivelul actual.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol