31 august 2023, 1:56

SCANDAL URIAȘ. Solistul trupei Rammstein, acuzat de agresiuni sexuale

Till Lindemann, solistul trupei Rammstein, a fost acuzat de mai multe femei de comiterea unor agresiuni sexuale, au anunţat în ultimele zile postul de televiziune NDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung.

Guvernul german a cerut marţi măsuri de protecţie pentru publicul feminin al trupei Rammstein după acuzaţiile de agresiune sexuală formulate împotriva solistului acestui grup rock, informează presa germană.

Focus relatează despre informații potrivit cărora sub scenă era amenajată o așa-zisă cameră neagră, de 2 pe 2 metri, căptușită în negru, în care erau aduse tinere care să-i servească drept jucării sexuale lui Till Lindemann.

”Tinerele, în special, trebuie să fie mai bine protejate împotriva agresiunilor”, a declarat ministrul german al Familiei, ecologista Lisa Paus, în timp ce trupa Rammstein, una dintre cele mai cunoscute reprezentante ale stilului industrial metal din Europa, se află în plin turneu pe continentul european.

Lisa Paus a propus mai ales amenajarea unor zone de protecţie pentru femei în timpul concertelor, precum şi înfiinţarea unor echipe capabile să intervină în cazul în care au loc agresiuni sexuale.

”Trebuie discutate rapid şi concret” măsurile de protecţie, a cerut Lisa Paus, care consideră că ‘o dezbatere serioasă despre responsabilitatea artiştilor şi a organizatorilor vizavi de fanii lor ar fi utilă’.

Till Lindemann, solistul trupei Rammstein, a fost acuzat de mai multe femei de comiterea unor agresiuni sexuale, au anunţat în ultimele zile postul de televiziune NDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung.

El este bănuit că alegea tinere aflate în primele rânduri la concertele sale şi le invita apoi în culise pentru a participa la petrecerile organizate după concerte. Două dintre acele femei au afirmat că au fost supuse unor acte sexuale neconsimţite după ce au fost drogate în timpul acelor petreceri, fapte dezminţite însă de membrii formaţiei germane.

Aparent un secret care nu prea este secret, pentru că pe internet circulă videoclipuri de la sfârșitul unor concerte care se pare că au fost înregistrate chiar în această cameră.

O altă anchetă, desfăşurată de săptămânalul Die Welt, descrie un veritabil sistem creat în slujba cântăreţului, în virtutea căruia femeile din primele rânduri erau filmate sau fotografiate pentru ca Till Lindemann, în vârstă de 60 de ani, să aibă apoi de unde să aleagă.

Mărturii

Recent, mai multe femei au lansat acuzații grave la adresa solistului trupei Rammstein, Till Lindemann. În interviuri acordate postului public NDR și cotidianului „Süddeutsche Zeitung” (SZ), acestea au relatat că numeroase tinere ar fi fost recrutate pentru a întreține relații sexuale cu solistul Rammstein.

Femeile au vorbit sub anonimat în fața camerei de filmat și au făcut declarații pentru NDR și SZ. De asemenea, reporterii implicați în ancheta jurnalistică au consemnat și declarații ale martorilor și copii ale unor conversații care ar susține acuzațiile.

NDR și Süddeutsche Zeitung susțin că au documentat pe larg și în premieră un sistem ”bine pus la punct”. Zeci de femei susțin că ar fi fost abordate de persoane din anturajul lui Lindemann în mod intenționat, frecvent prin intermediul Instagram sau direct la concerte, și că li s-a cerut să participe la petreceri organizate special pentru Lindemann după spectacole.

Multe femei susțin că au fost rugate să trimită fotografii cu ele în avans, dar și că fotografii sau filmări cu ele ar fi fost realizate la fața locului.

Femeilor li s-ar fi cerut să se îmbrace în haine atrăgătoare și să se coafeze într-un mod specific.

În plus, numeroase capturi de ecran de pe chat-urile de pe WhatsApp și Instagram, împreună cu fotografii, susțin afirmațiile femeilor.

Una dintre ele a declarat că i s-a spus că accesul la concert și la petrecerea de după concert va fi acordat numai dacă va fi dispusă să întrețină relații sexuale cu Lindemann și că Lindemann, care are acum 60 de ani, a dorit să participe doar femei foarte tinere.

Cât mai tinere. Li s-au oferit alcool și droguri

În unele cazuri, femeile nu au fost întrebate ce vârstă au, deși susțin că li s-au oferit gratuit alcool și droguri la petreceri.

O femeie, care avea 22 de ani la acea vreme, susține că a ajuns la relații sexuale cu Lindemann pe neașteptate, într-un vestiar, înaintea unui concert din 2020. Ea spune că nu s-a opus explicit, dar că s-a simțit inconfortabil, a avut dureri, s-a încordat și a avut sângerări.

Ea descrie actul sexual petrecut la acea vreme drept unul violent. În pofida tuturor acestor neplăceri, continuă ea, Lindemann nu s-ar fi oprit. În prezent, femeia descrie presupusul ei raport sexual cu Lindemann ca fiind o agresiune și un abuz de putere.

Patru concerte ale trupei Rammstein sunt programate cu casa închisă în această săptămână pe Stadionul Olimpic din Munchen. Zona din faţa scenei (denumită ‘Row Zero’), în care rockerul şi-ar fi reperat victimele, va fi suprimată.

”Organizatorul ne-a informat ieri că nu va exista Row Zero, nici Aftershow Party aici, la noi”, a declarat Tobias Kohler, purtătorul de cuvânt al instituţiei care administrează stadionul.

Grupul Rammstein, înfiinţat în 1994 şi devenit celebru pentru videoclipurile sale provocatoare, urmează să susţină concerte în săptămânile următoare în Franţa, Italia, Elveţia, Suedia, Belgia, Ţările de Jos, Polonia şi Austria.

Suddeutsche Zeitung scrie că trupa ar fi angajat o firmă de avocatură renumită. Se spune că o agenție de PR din Berlin, specializată în comunicarea de criză, i-ar fi sfătuit pe cei din trupa Rammstein să facă acest lucru. Firma de avocatură urmează să investigheze acuzațiile împotriva lui Lindemann și a grupului său.

Urmările (de până acum) ale scandalului

De altfel, vinerea trecută, renumita editură Kiepenheuer & Witsch din Köln, care a publicat volumele de poezie ale lui Lindemann „In Stillen Nächten” și „100 Gedichte”, a pus capăt, cu efect imediat, colaborării cu solistul formației Rammstein.

Editoarea Kerstin Gleba subliniază într-un comunicat: „Am fost șocați de acuzațiile la adresa lui Till Lindemann care au devenit publice în ultimele zile. Simpatia și respectul nostru se îndreaptă către femeile afectate”.

În 2020, editura încă îl mai apăra pe Till Lindemann de acuzațiile, îndreptate la acea vreme împotriva volumului „100 Gedichte” (O sută de poeme) și a fanteziilor de viol din poemul „Wenn du schläfst” (Atunci când tu dormi).

Indignarea față de textul poeziei, arăta editura, se bazează pe o confuzie a naratorului fictiv, așa-numitul „eu liric”, cu autorul Till Lindemann. Acum, editura vorbește de o lovitură dată încrederii reciproce, care a fost „spulberată incurabil”, separarea dintre ”eul liric” și autor fiind „batjocorită” de Lindemann însuși.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol